Sport

A magyar környezetvédők a Forma-1 ellen tiltakoztak, rendőrök igazoltatták őket

rtl.hurtl.hu

2023. július 23. 21:46

Az Extinction Rebellion akciózott a Ritz-Carltonnál, miközben a pályán díjat zúzott a második helyezett.

„A Formula 1-es Magyar Nagydíj a klímakatasztrófába vezet minket” – írja sajtóközleményében az Extinction Rebellion magyar csapata, akik ma a budapesti Ritz-Carlton előtt tiltakoztak az esemény ellen, ahol a verseny pilótái kaptak szállást.

Közleményük szerint „az ilyen, a világ számos pontján megrendezésre kerülő, hatalmas nemzetközi stábot és speciális technikákat felvonultató, alapvetően szórakoztatási célokat szolgáló eseménysorozat ökológiai lábnyoma hatalmas méreteket ölt”, viszont annak meglátogatása csak a társadalom kis része számára elérhető.

Hozzátették, hogy az eseményhez kapcsolódó „egyéb luxusszolgáltatások (pl. helitaxi, magángépek stb.) csak tovább növelik az amúgy is hatalmas üvegházhatású gázkibocsátást, amivel a rendezvénysorozat jár”.

Emlékeztettek, hogy a magyar kormány „elkötelezetten támogatja” a Forma-1-et, és nemrég öt évvel meghosszabbították az eredetileg 2032-ig szóló pénzügyi megállapodást, ennek érdekében csak a pálya felújítására legalább 60-90 milliárd forintot költenek.

A most véget ért Magyar Nagydíjról korábban annak kapcsán írtunk cikket, hogy a második helyezett véletlenül összetörte a futamnyertes Max Verstappen herendi porcelánból készült trófeáját.

A tiltakozásról készült képeken látszik, hogy a rendőrök igazoltatták a résztvevőket.

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

#Sport#forma-1#hungaroring#magyar nagydíj#környezetvédelem#klímaváltozás

Címlapról ajánljuk