Sport

A Nemzeti Sport főszerkesztője beleszállt a fideszes székesfehérvári polgármesterbe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 3. 17:24

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének véleménye szerint lehet némi köze a városvezetésnek ahhoz, hogy az NB-1-ből csaknem kieső Fehérvár FC nagy állami szponzora szakított a focicsapattal.

A nemzeti bajnokság utolsó fordulójában játszott döntetlennel elkerülte a kiesést a Mol Fehérvár FC. A Vidi gól nélküli döntetlent játszott a Vasas vendégeként a labdarúgó OTP Bank Liga 33. fordulójának május 27-i, szombati játéknapján, miközben a Budapest Honvéd kikapott a Puskás Akadémia otthonában – így a Mol Fehérvár FC kikecmergett a kiesők halálzónájából.

A magyar állami olajipari cég által 2010 óta finanszírozott, a 2022-23-as idényben elég gyengén szereplő székesfehérvári focicsapat azonban nem lélegezhetett fel az élvonalbeli bennmaradás után. A Mol június 2-án, pénteken bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a szponzori szerződését a Fehérvár FC-t működtető Kft-vel.

A fehérvári futballklub a Mol szárnyai alatt három bajnoki címet szerzett (2011, 2015, 2018), egyszer Magyar Kupa- (2019), kétszer Szuperkupa-győztes volt (2011, 2012) és kétszer bejutott az Európa-liga csoportkörébe is (2012, 2018), emlékeztet az MTI.

„A magyar sport meghatározó támogatójaként kiemelkedően sikeres volt az együttműködésünk. A Fehérvár FC tulajdonosával elindított közös munka célja az volt, hogy itthon is létrehozzunk egy professzionális labdarúgóklubot, ahol tiszták a folyamatok, hosszú távon biztosítottak a feltételek és üzleti alapokon nyugszik a működés. Bízunk abban, hogy ez a váltás, az új impulzusok jó hatással lesznek az egyesületre, a városra és újra a sikeres pályára terelik a csapatot” - fogalmazott Pantl Péter, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója a Mol pénteki közleményében.

A Mol Fehérvár FC futballcsapat gyászos idei szereplésével kapcsolatban Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármestere május elején Facebookon fakadt ki. Akkor Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc focicsapata három fordulóval az NB I. vége előtt utolsó előtti, kieső helyen állt a tabellán, és a sóstói Mol Arénában csupán egy 1:1-es döntetlenre volt képes a szintén kiesés ellen küzdő Mezőkövesd csapata ellen. Cser-Palkovics ezt írta a csapat Facebook-oldalán kommentben:

Tragikus. A mai meccset is látva állapítsuk meg, hogy minden idők valószínűleg legtöbb pénzéből, minden idők egyik leggyengébb csapata a mostani sajnos. Tankönyvet lehet majd írni arról, hogyan lehet 4-5 év alatt, egy Chelsea ellen jól játszó csapatot a kiesés közvetlen széléig zülleszteni. (...) Az alapvető okok persze elég egyszerűek. A megfejtés: gazdátlanság, hozzá nem értés, valamint az elkötelezettség teljes hiánya.

A Mol lelépésének apropójából Moltalanítás címmel publicisztikát írt Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, vette észre a 444. Az állami támogatásból működő sportlap főszerkesztője három bekezdéses cikkében odaszúrt a fehérvári polgármesternek, utalva arra, hogy felelőssége lehet abban, hogy a város focicsapatát elhagyja az állami óriáscég.

A Mol Fehérvár FC-nél (...) régóta érezhető, hogy finoman fogalmazva sem teljes a harmónia a csapat hagyományos közege, Székesfehérvár hivatalos és nem hivatalos képviselői, valamint a klub – ha úgy tetszik – kívülről jött menedzsmentje, tulajdonosa és főszponzora kapcsolatában.

Szöllősi szerint miközben a Mol „egyre növekvő mértékben állt a csapat mellé”, aminek eredménye „pénzügyi stabilitás, szakmai, infrastrukturális fejlődés” lett, addig 

a város csak minimális mértékben támogatta a csapatot.

Szöllősi György szerint nem csoda, hogy a gyenge szereplés miatt felszínre tört indulatok után a Mol bejelentette a visszalépését:

Egy kicsit mintha azt üzenné: ha tényleg nem elég jó, ami a támogatásunkkal a klubnál történt, ha a tulajdonos a magyar szinten fényűző gazdasági háttér megteremtéséért, a Mol bevonásáért, az elmúlt másfél évtized sikereiért elismerést nem, de a gyenge szereplésért éles kritikát érdemel, akkor hát tessék megpróbálni nélkülünk.

Szöllősi György azt írta, hogy úgy érzi, mintha a városvezetésnek is üzent volna a Mol:

Cser-Palkovics András fehérvári polgármester a bajnokság végén „drasztikus, az alapokat is érintő változásokat” sürgetett, de gyanítom, hogy nem egészen erre, a főszponzor távozására gondolt.

A Fehérvár FC Kft. szombaton közleményben tudatta, hogy a következő szezonban a csapat szponzornév nélkül, Fehérvár FC néven indul a nemzeti futballbajnokság első osztályában.

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Sport#székesfehérvár#mol#Cser-Palkovics András#szöllősi györgy#szponzor#futball#mol fehérvár#videoton

Címlapról ajánljuk