Sport

Eltiltották a versenyzéstől a „Z” betűs mezzel dobogóra álló orosz tornászt

rtl.hurtl.hu

2022. május 18. 14:07

A háború elején ismertté vált fiatal sportolónak majdnem egymillió forintnak megfelelő összeget kell fizetnie tettéért. 

Egy évre eltiltották a versenyzéstől Ivan Kuliak orosz tornászt, amiért pár nappal az Ukrajna ellen indított orosz háború megkezdése után a háborúpárti „Z” szimbólummal a mezén állt fel a dobogóra egy dohai világkupa versenyen – jelentette a Sky News. Kuliak harmadik helyezést ért el, és tettét különösen azért ítélték el sokan, mert egy ukrán tornász mellé állt fel a dobogóra, a győztes Illia Kovtun mellé.


A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) az eset után jelezte, hogy arra kérte az etikai szabályok betartását felügyelő független alapítványt, hogy indítsanak fegyelmi eljárást Kuliak ellen, a tornász „sokkoló viselkedése” miatt.

A húszéves tornászt végül a szervezet szabályainak megsértése miatt egy évre eltiltották a FIG versenyeitől. Emellett vissza kell adnia a dohai versenyen kapott, ötszáz svájci frankos pénzjutalmát, és emellett kétezer svájci frankot kell fizetnie az etikai eljárás költségeire. A vizsgálat egyben megállapította, hogy edzője, valamint az orosz csapat vezetője nem követett el szabálysértést.

Az Ukrajnába bevonuló orosz katonai járműveken látható „Z” betű hamar háborúpárti szimbólummá vált Oroszországban, és az egész világon. Hogy pontosan mit is jelent, arról ide kattintva tudhat meg többet.

Nyitókép: Ivan Kuliak a dohai verseny dobogóján, mezén a Z betűvel. Fotó: YouTube/Guardian

#Sport#orosz-ukrán háború#tornász#orosz tornász#háború#eltiltás

Címlapról ajánljuk