sport

A sportvilág már most keményen szankcionálja Oroszországot

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 15:09

A Schalke leveszi mezéről a Gazprom feliratot, Sebastian Vettel nem hajlandó Oroszországban versenyezni, a BL-döntőt pedig jó eséllyel bukja Szentpétervár.

A német Spiegel szerint a Schalke 04 másodosztályú futballklub a jövőben az orosz állami vállalat neve nélkül jelenik meg. A klub az orosz óriáscéggel folytatott megbeszélések után döntött így. 

Tekintettel az elmúlt napok eseményeire, alakulásukra és eszkalációjára, az FC Schalke 04 úgy döntött, hogy eltávolítja főszponzora, a Gazprom feliratát a mezekről

 – áll a klub honlapján megjelent közleményben. A klub csütörtök délben bejelentette, hogy távozik a felügyelőbizottságból Matthias Warnig. Warnig a Gazpromot képviselte a testületben, a lap szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának tartják számon, aki egyben Gazprom leányvállalatának, az Északi Áramlat 2 AG-nak az ügyvezető igazgatói tisztét is betölti. A Schalke szerződése 2025-ig élt volna a Gazprommal.

A Speedweek pedig arról írt, hogy a négyszeres Forma-1-es világbajnok, Sebastian Vettel Spanyolországban hosszabban beszélt az ukrajnai eseményekről, mint autójáról: 

Ma reggel felébredtem, láttam a hírt, és megdöbbentem. Szörnyű, ami most történik. Lesz egy verseny Oroszországban, de a magam részéről már elhatároztam, hogy nem fogok ott versenyezni

– fogalmazott. Hozzátette: egyszerűen rossz versenyezni egy ilyen országban. Úgy látja: ártatlan emberek vesztik életüket egy őrült kormány furcsa, ostoba indokai miatt.

A 24.hu vette észre, hogy a Dinamo Moszkva csatára, Fjodor Szmolov az első ismertebb labdarúgó, aki az ukrajnai háború ellen emelt szót. Szmolov a közösségi médiában mondott nemet a háborúra, legalábbis egy fekete kép mellé ennyit írt cirill betűkkel.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, rendkívüli végrehajtó bizottsági ülést hívott össze péntekre az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke. A Bajnokok Ligájának idei döntőjét Oroszország második legnagyobb városában, Szentpéterváron, a Gazprom Stadionban tartanák májusban, ugyanakkor az Európai Parlament megkérte az UEFA-t, hogy változtassa meg a helyszínt, és az orosz városokat ne vegye figyelembe a nemzetközi futballesemények kapcsán. Az Athletic értesülései szerint az Európai Parlament kérését meghallgatték és 

a BL-döntőt nem Oroszországban rendezik meg.

A lap idézi Boris Johnson brit miniszterelnököt, aki az alsóházban keményen fogalmazott ezügyben:

Egy elszigeteltebb Oroszország, egy pária státuszú Oroszország – esély sincs arra, hogy futballtornákat rendezzenek a szuverén országokat megszálló Oroszországban.

Nyitókép: Ina Fassbender / picture alliance / Getty Images

#sport#orosz-ukrán háború#ukrajna#schalke#mez#gazprom

Címlapról ajánljuk