Sport

A Magyar Úszó Szövetség gyermekvédelmi kampányának arca volt Szilágyi Liliána 2019-ben

rtl.hurtl.hu

2021. december 31. 14:08

Időközben pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes úszó testvére is reagált az erőszakról szóló vádakra.

A Magyar Úszó Szövetség három éve indította el gyermekvédelmi kampányát, aminek keretében több kisfilm is készült, melyeket a szervezet a közösségi oldalán és más oldalakon is megosztott. A Merj szólni elnevezésű kampány egyik arca Szilágyi Liliána volt 2019-ben.

Nem jó magadban tartani, ha valami nem jó otthon, vagy edzésen. Fontos, hogy jelezd, ha valami baj van, így ezzel is segítve az uszodák tiszta, és gyermekbarát légkörét. Merj szólni, merj szembenézni a problémákkal

– mondta a reklámfilmben az Európa-bajnoki ezüstérmes úszó.

 

Mint ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, Szilágyi a Facebookon tette közzé, hogy apja, Szilágyi Zoltán gyerekkorától kezdve testileg, lelkileg és szexuálisan is zaklatta. Azt írta, hogy a semmibevétel és a különböző büntetések az életének velejárói voltak, ha nem teljesítette az elvárt eredményt.

D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorában azt mondta, már 12 éves korában elhatározta, egyszer beszélni fog arról, milyen bántalmazások érték – nem bosszúból, hanem azért, hogy másokon segíthessen. Az ATV-n, az Egyenes Beszédben pedig kifejtette, hogy folyamatos, fizikai testi fölénnyel visszaélést szenvedett el apjától, a teste sebhelyekkel volt tele, és azzal, hogy az apja szexuálisan is bántalmazta, csak egy évvel ezelőtt volt képes szembenézni.

Az úszószövetség vizsgálatot ígért

Wladár Sándor az ATV-nek az ügy kipattanása után azt mondta, megdöbbentette a hír, és úgy gondolja, ez rendkívül súlyos ügy, „Lilut meg kell védeni az édesapjától, mert itt bármi és akármi előfordulhat.”

A szövetség elnöke akkor arról is beszélt, hogy Szilágyi Liliána húgát, Gerdát apja viszi az edzésekre, illetve hogy a lány hermetikusan elszigeteltté vált versenyző társaitól.

Wladár Sándort ma telefonon érte utol az RTL Híradó. A sportvezető elmondta:

A Magyar Úszós Szövetség haladéktalanul elrendelte a fegyelmi és gyermekvédelmi bizottságnál az ügy kivizsgálását. Valamennyi érintett fél meghallgatásával, gondolom a jövő héten, megkezdődik, vagy azt követő héten legkésőbb. Ugyanakkor ebben a kérdéskörben korlátozottak a lehetőségeink, véleményem szerint ez egy büntető jogi kategória

– mondta a szövetség elnöke.

Szilágyi Liliána apja és testvére is megszólalt

Csütörtökön nyílt levélben reagált a vádakra az apa. Szilágyi Zoltán azt írta, lánya „ezért vagy azért” tönkre akarja tenni őt, és azt akarja, hogy figyelmet kapjon. Kitart amellett, hogy nem támogatja tovább anyagilag sem őt, sem édesanyját. Közölte:

Minden egyes hamis szavad egy-egy késszúrás a szívembe, de nagykorú vagy, és felelős a saját döntéseidért, cselekedeteidért. Azt csak remélni merem, hogy egyszer, amikor majd szembenézel azzal, hogy mit tettél, Te meg tudsz majd bocsátani magadnak

– írta Szilágyi, aki arra is megkérte lányát, hogy ezentúl használja anyja családnevét, ne az övét.

Hosszú levélben reagált pénteken az elhangzottakra Szilágyi Liliána húga is, amit az Origo tett közzé. A sportoló ebben azt írta:

Ellentétben, amit Ő s Szilágyi Liliána állít, édesapám soha nem abuzált, ahogy Szilágyi Liliánát sem. Azért merem ezt így kijelenteni, mert 2003 – azaz születésem – óta ennek a családnak tagja voltam s ott éltem velük – tehát a jelzett időszakban már nagyon is tudatomnál voltam, s ha ezek a dolgok megtörténtek volna tudomással bírnék róluk

– írta a sportoló. Hozzátette, nem érti Wladár Sándor szavait, hiszen él és jól van, ráadásul remek eredményekkel zárta az évet. Arról is írt, szerinte az úszószövetség elnöke nem is tud arról, hogy ő létezik, és milyen sikeres. Levele végén mindenkitől azt kérte, hagyják békén az apját és az úszóegyesületét.

Nyitókép: Szilágyi Liliána a riói nyári olimpia női 200 méteres pillangóúszásának elődöntője után a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 9-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Sport#szilágyi liliána#magyar úszó szövetség#szilágyi gerda#szilágyi zoltán#wladár sándor

Címlapról ajánljuk