Reggeli

Ceglédi Zoltán: A külügyminiszter olyan, mint egy kiskutya, aki hanyatt dobja magát, és az oroszok simogatják a pocakját

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 11:46

Két évvel ezelőtt a Direkt36 tárta fel, hogy orosz hackerek megtámadták a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét, ezzel számos belső és egyben érzékeny adathoz jutottak hozzá. Az esetről azóta bizonyítékok kerültek elő azt támasztva alá, valóban komoly támadás érte a magyar külügy gépeit. A Reggeliben Ceglédi Zoltán politikai elemző mondta el, mi állhat az eset hátterében, és milyen hatása lehet a kiszivárgott adatoknak a magyar lakosságra.

Ceglédi Zoltán szerint a történet magja hiányzik: 

nem tudni, mit tudtak meg az oroszok a hackertámadás után, mi az, amit felhasználhatnak Magyarország ellen. 

Akár az is lehet, hogy az orosz-ukrán háborúról tudtak meg dolgokat az országon keresztül az orosz kiberbűnözők, hiszen Magyarország a NATO tagja és uniós tagállam is, magyarázta a politikai szakértő.

Ceglédi Zoltán szerint ebben az esetben nem egy hiba történt, hanem dagonyázik a hibákban a magyar külügy – ez egy állapota a rendszernek. „Ha van egy ismerősöm, aki szeretne valakit bunkósbottal agyonverni, nekem meg van egy bunkósbotom, ha azt átadom neki, az bűnsegédlet. Ha ezzel szemben csak leteszem a kert végében, és nyitva hagyom a kaput, hogy a barátom be tudjon menni érte, az már nem az” – érzékeltette a szakértő a magyar fél politikai felelősségét.

A külügyben ugyanis még mindig nincs az a kétfaktoros hitelesítés, az a rendszer, amit bárki használ egyszerű, nem nemzetbiztonsági folyamatokhoz is, például egy banki utaláshoz. A szakértő szerint az eset éppen ezért nem véletlen. Kiemelte, a magyar lakosságra is lehet hatása annak, hogy érzékeny adatok kerültek az oroszok kezébe, akár gazdasági hatása is lehet. Ha az oroszok tisztában vannak magyar és nemzetközi adatokkal, akár alakíthatják az energiapolitikájukat a megszerzett adatok mentén számunkra előnytelen módon is.

Milyen kampányereje van a hazugságoknak a politikában? Alapvetően ez miben más, mint Gyurcsány Ferenc „Hazudtunk reggel éjjel meg este” mondata? Kiderül a videóból.

 

#Reggeli#rtl#Videó#hackertámadás#orosz hacker#ceglédi zoltán#szijjáró péter#külügy#külügyminiszter#energiaárak#vélemény

Címlapról ajánljuk