Reggeli

Relatív elszegényedési csúszdán ücsörög minden nyugdíjas – így lehetne megállítani

rtl.hurtl.hu

2024. március 21. 10:57

A régió szinte minden országában jobban él egy átlagnyugdíjas, mint Magyarországon. Farkas András nyugdíjguru szerint a magyar nyugdíjasok helyzete ugyan nem „isteni”, de a helyzet azért nem is ennyire tragikus. Bár azt elismerte, hogy a rendszeren bőven lenne még mit javítani.

Magyarország nyugdíjasainak a helyzete nem lehet jobb, mint az ország gazdasági helyzete – erről beszélt Farkas András nyugdíjguru a Reggeliben. A szakértő azt mondta, hogy látszólag Magyarország kevesebbet költ nyugdíjra, de ez csak amiatt lehet, mert például a rokkantnyugdíra kormány másik forrásból finanszírozza, nem a nyugdíjkasszából. Ennek ellenére elismerte, hogy a nyugdíjak valóban kevesebbet érnek, és ezen bőven lenne még mit javítani. A magyar nyugdíj emelés rendszeréhez biztosan hozzá kell nyúlni.

Azok a nyugdíjasok, akiknek 5-8-10 éve állapították meg a nyugdíját, úgy érzik, hogy egyre kevesebbet ér a nyugdíjuk, és ez nem csak egy szubjektív érzés, hanem valóban így van

– szögezte le.

Relatív elszegényedési csúszdán ücsörög minden nyugdíjas, aminek az az oka, hogy a gazdaságban az átlagkeresetek gyorsabb ütemben nőnek, mint az infláció. A nyugdíjakat viszont csak az inflációval lehet emelni, így automatikusan egy olló nyílik ki az aktív keresők bére és a nyugdíjasok nyugdíja között.

Farkas András szerint megoldás lehetne, ha a nyugdíjemelés rendszerét javítanák, hiszen így a régebben megállapított nyugdíjasok lecsúszása megállítható lenne.

 

#Reggeli#rtl#Videó#Gazdaság#nyugdíj#farkas andrás

Címlapról ajánljuk