Reggeli

„Egyre gyakrabban fordul elő, hogy elköszönnek a legtehetségesebb kollégák” – 180 ezer forintot kapnak a BME-n a doktoranduszok

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 8:39

A közoktatásban dolgozó 140 ezer pedagógusnak februártól átlagosan 32,2 százalékkal emelték a bérét. Hiába hasonlóan siralmas az egyetemi oktatók fizetése, rájuk nem vonatkozott a béremelés. Így azok az egyetemek, melyeket még nem szerveztek ki alapítványokba, egyre nehezebb körülmények között működnek. A Reggeli vendégei Szakadát István a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék tanszékvezetője és Ferenczi Attila, az ELTE BTK PDSZ képviselője voltak. Mindketten méltatlan körülményekről számoltak be.

 

 

 

 – ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a Zeneművészetin már a felvételi lebonyolításához sincs elég ember.

- Az, hogy az ELTE belső bérminimumot vezetett be, csupán egy tűzoltás. A fő probléma, hogy a fenntartó nem ad elég forrást.

- Az ELTE-n 10 százaléknyi általános béremelés körülbelül 2,5 milliárd forintos befektetést jelentene.

- Látszik, hogy a pályakezdő gyakornokok az állami egyetemen dolgozó tanársegédeknél és az adjunktusoknál is jobban keresnek.

- Anikó szerint nem lesz működőképes az ország, mert a közoktatás és a külföldi munkalehetőség el fogja szívni az oktatókat a hazai egyetemekről. Így például nem lesz, aki oktassa a jövő tanárait

#Reggeli#rtl#Videó#oktatás#felsőoktatás#ferenczi attila#szakadát istván

Címlapról ajánljuk