Reggeli

Rácz András: Navalnijt nem egy csillogó kékszemű demokrataként kell elképzelni

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 8:11

„Nagyon kevés ember akar direkt meghalni. A kamikaze-pilóták sem voltak felhőtlenül boldogok, hogy csak egy irányba lehet repülni” – fogalmazott Rácz András Oroszország-szakértő arra a felvetésre: vajon lehetséges-e, hogy Alekszej Navalnij mártírhalált halt, hogy ezzel üzenjen? Hova vezet Navalnij halála után az orosz ellenzék útja? A szakértő ezt is elmondja a Reggeliben.

Rácz András Oroszország-szakértő éppen egyetemen tartott előadást, amikor megtudta, hogy meghalt Alekszej Navalnij.

Hát akkor bekövetkezett

–  emlékezett vissza az első reakciójára, amikor olvasta, hogy az orosz ellenzéki politikus, meghalt az orosz börtönben, ahol büntetését töltötte.

A szakértő szerint nagyon valószínű volt már az elején, hogy Navalnij nem fog élve távozni a börtönből. Mielőtt visszament Berlinből Oroszországba, volt egy nem nyilvános rendezvénye, ahol megkérdezték tőle, mire számít, ha visszatér az országba. Erre azt válaszolta, idézte fel Rácz András, aki személyesen ott volt az eseményen, hogy

ha a rendszerben nem történik nagyon nagy változás, akkor tudta, hogy börtönbe kerül és ott is marad.

Milyen ember volt Navalnij?

A szakértő szerint nagy utat járt be a politikus, de abban volt igazán zseniális, hogy mindenkivel meg szerette volna találni a közös hangot. Navalnij az orosz szélsőjobbról indult, most a demokratikus ellenzék vezetőjeként tekintünk rá. A Krím-félsziget kapcsán eredetileg azt mondta, jó helyen van Oroszországnál, idézte fel a szakértő.

Nem úgy kell elképzelni, mint egy csillogó kékszemű demokratát. Nála ez egy fejlődési folyamat volt. De az volt benne a zseniális, hogy úgy tudott beszélni, hogy az értelmiség ugyanúgy megértette, mint a gyári munkások


– magyarázta Rácz András, hozzátéve, a jellemének az is fontos része volt, hogy mindenből viccet tudott csinálni. Sokan támogatták, volt egy országos lefedettsége és jó kampányokkal indult.

Az övé volt a független Oroszország egyik legjobb politikai szlogenje: ő nevezte az Egységes Oroszország Pártot tolvajok és rablók pártjának

– mondta. Az üzenet pedig célba is ért: a Kreml pedig nagyon mérges is lett.

A szakértő szerint halálával az orosz demokráciáért folytatott küzdelem nagyon fontosa alakja veszett oda, és szomorú képet fest a jelenlegi rendszer működéséről az, ahogy ez megtörtént, ahogy kommunikálták és ahogy azóta zajlanak a dolgok.

  • Mi lett volna, ha Navalnij nem tér vissza Oroszországba?
  • Hogyan reagál az orosz ellenzék?
  • Mik nem stimmelnek a hivatalos orosz közlésekben halálával kapcsolatban?

Kiderül a fenti videóra kattintva.

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője szintén a Reggeliben elemezte a történéseket és a híreket Alekszej Navalnij halálával kapcsolatban:

#Reggeli#rtl#Videó#rácz andrás#oroszország#navalnij#vladimir putyin#alekszej navalnij#halála

Címlapról ajánljuk