Reggeli

A férfiak is lehetnek mellrákosak, nekik is érdemes szűrni magukat

rtl.hurtl.hu

2023. október 2. 9:02

A mellrákot megelőzni nem tudjuk, de ha időben észrevesszük, meg lehet gyógyítani – mondta a Reggeliben Prof. Dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, egyetemi tanár. A szakember kiemelte, nagyon fontos az otthoni önvizsgálat és a szűrővizsgálat is. Ha ugyanis időben észreveszik a csomót vagy daganatot, még kis operációval – akár egy rosszindulatú daganat is – eltávolítható. A nőgyógyászati klinika igazgatója kiemelte, mindenki menjen el a szűrővizsgálatokra, ha hívják őket – ezt komolyan kell venni.

Magyarországon nagyon jó szűrővizsgálati rendszer van, de a részvételi hajlandóság nem olyan jó – tette hozzá Dr. Ács Nándor. Többen mennek méhnyakrák szűrésre, mint mellrák-szűrésre – ez utóbbiban azonban négyszer többen szenvednek, mégsem veszik észre vagy kezdik időben a kezelést.

Magyarországon minden tizedik nőnek mellrákja lesz, ebben az arányban pedig a jóindulatú daganatok száma még nincs is benne

– mondta a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Kiemelte, a férfiaknál is van emlőrák, ritka ugyan a betegség, de sokkal rosszabb a túlélési aránya. Ezért fontos, hogy a férfiaknak is ugyanúgy szűrhetik magukat otthon – önvizsgálattal náluk egyszerűbb kiszúrni az elváltozásokat, hiszen a bordák és a mellizom felett már csak a bőr van, így akár a legkisebb daganat is tapintható.

 

#Reggeli#Videó#Életmód#mellrák#szűrővizsgálat#Dr. Ács Nándor

Címlapról ajánljuk