Reggeli

Tóth Levente: A realitás az, hogy a 390-400 forint körüli euró teljesen normálisnak számít

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 4. 10:48

Lassan ismét 400 forint az euró árfolyama, de mi jöhet még? A kilátásokról Tóth Levente, a bank360.hu vezető szerkesztője beszélt a Reggeliben.

Tóth Levente azt mondta, majdnem tíz százalékos gyengülést jelent, hogy az euró árfolyama nagyon rövid idő alatt 370 forintról 309-re ugrott, és ez nyilvánvalóan „megüti az embert”.

Viszont „Magyarországon nem volt olyan elemző, aki azt mondta volna, hogy 2023-ban 400 forint alatti euróval fogunk találkozni” – figyelmeztetett a szakértő, aki szerint inkább eddig volt váratlanul erős a forint. 

Valójában a realitás az, hogy egy 390-400 forint körüli euró teljesen normálisnak számít

– nyomatékosította.

Tóth Levente szerint ugyanakkor ha ez az árfolyam tartós lesz, akkor ez nemcsak az üzemanyagárakban jön szembe, hanem majd minden importárba beépül. 

Csak az üzemanyag az, ami a leghamarabb jön, ott azonnal kapjuk a pofont

– magyarázta.

És hogy hol állhat meg az euró árfolyama? Az elemző úgy látja, rendkívüli történések kellenének ahhoz, hogy visszamenjen a tavaly októberben látott 430 forintos szintre. 

A 400 forint körüli euró ráadásul „nem akadályozza meg, hogy innentől egy lendületes inflációcsökkenés legyen”, folytatta, de ha tartósan gyenge marad a forint, az már nyilvánvalóan negatív hatással lesz az év végére beharangozott egyszámjegyű inflációra. 

A 400-as euróval bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk. 

#Reggeli#Videó#Gazdaság#forint#euró#árfolyam#bank360#tóth levente#infláció

Címlapról ajánljuk