Reggeli

A finnek szóltak, hogy ámokfutásra készülhet a miskolci tini, tőrbe csalták a nyomozók

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 12:06

Három napja szinte semmit nem tud a miskolci ámokfutó édesanya a fiáról – exkluzív interjút adott a Reggelinek Lichy József, ügyvéd és Henrietta, annak a 17 éves fiúnak az édesanyja, akit azzal vádolnak, hogy volt általános iskolájában tervezett mészárlást.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, múlt héten fogta el a TEK azt a 17 éves miskolci fiút, aki a gyanú szerint volt általános iskolájában tervezett mészárlást. Leventét az eset óta a Debreceni Javítóintézetben figyelik. Lichy József, a család ügyvédje reméli, hogy még szerdán meg tudja látogatni a fiút, akiről letartóztatása óta szinte semmit nem tudnak.

Óriási jelentősége lesz annak, hogy a beszámíthatósági képesség tekintetében, mit mond róla a pszichológiai, pszichiátriai vélemény

– mondta az ügyvéd, aki a Reggeliben hozzátette, ha Leventére rányomják a beszámíthatatlanság bélyegét, akkor hosszú éveken keresztül elzárhatják a társadalomtól. A fiút jelenleg emberölés előkészületével vádolják, ami egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel jár.

Levente leírta ezeket a nyilatkozatokat, erre nincsen mentség

 – jelentette ki az ügyvéd a fiú erőszakos bejegyzéseiről. Lichy József azt is elárulta, hogy először a finnek észlelték, hogy Levente külföldiekkel chatel az iskolai ámokfutás témakörében, ezután vették át a magyar hatóságok az ügyét.

Levente azt hitte, hogy egy lánnyal chatel, de egy nyomozó volt a képernyő túloldalán 

– osztott meg részleteket az ügyvéd a nyomozásról, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiú saját bevallása szerint is pszichés zavarokkal küzd.

Levente mindig is vonzódott a fegyverekhez

Levente édesanyja nem tagadja, hogy fiát mindig is érdekelték a fegyverek, de mindez csak hobbiból: sportlövészet, vadászat céljából. A 17 éves fiú alkalmazkodási zavara, depressziója miatt két éve magántanuló és pszichológushoz is járt, ám az édesanya szerint a szakember nem hívta fel fokozott agresszióra a figyelmet.

Egy pofont nem adott soha senkinek

 – mondta Henrietta, az édesanya szerint fia akkor került teljesen maga alá, amikor fél éven belül elvesztette mindkét nagyszülőjét. 

Kamasz, dühös, lázad, de agresszióra való hajlama nincs 

– mesélt az anyja fia jelleméről, aki szerint Levente nagyon segítőkész és intelligens fiatal. Azt ő is tudja, hogy amit az internetre írt, azon már nem lehet változtatni, de talán enyhítő körülmény lehet, hogy mindezt feltételes módban tette.

Azt gondolom, hogy nagyon meg lehet törve, olyan segítségre van szüksége, aki kirántja őt ebből a fantáziavilágból 

– mondta aggódva az anya a fiáról, akiről vasárnap óta semmit nem hallott.

Henrietta szerint fia mentálisan sérült és szuicid gondolatok nehezítik meg mindennapjait, ezért tény, hogy segítségre van szüksége, de nem ilyen fajtára. Köszöni a rendőrség munkáját, de azt kizártnak tartja, hogy tömeggyilkosságot tervezett volna Levente.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a bizonyítást veszélyeztetné tárgyi bizonyítási eszköz, elektronikus adat megsemmisítésével, elrejtésével, esetleg szabadlábon lévő társaival összebeszélne, őket az eljárásról tájékoztatná. Fennáll annak a veszélye is, hogy a cselekményt folytatná vagy az előkészített bűncselekményt véghez vinné.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség egy hónapra elrendelte a 17 éves fiú letartoztatását, a gyanúsított fellebbezett a döntés ellen.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

#Reggeli#Videó#Baleset-bűnügy#bűnügy#levente#miskolci lövöldöző#miskolc#ügyvéd#interjú

Címlapról ajánljuk