Reggeli

Cuki és trendi, de valójában szenved – ez a baj a teacup kutyákkal

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 7:41

Manapság egyre népszerűbbek a teacup kutyák. Ezek az apró, bolyhos kis jószágok annyira picikék, hogy akár egy teáscsészében is elférnek. De ami nekünk cuki és trendi, az a kutyáknak szenvedés. Ezek a mesterségesen „gyártott” apróságok ugyanis számtalan egészségügyi problémával küzdenek.

Tele van a TikTok a teacup kutyákról készült videókkal, ami azonban cukinak néz ki, valójában teljesen önző szempontok alapján kialakított szelektálás.

A teacup kutyák nem arányosak, vagyis túl nagy a fejük az agyukhoz képest, vagy túl nagy a nyelvük a szájukhoz képest.

A tenyésztés során az a jellemző, hogy a csontos struktúrákat – a koponyát, az állcsontot – elég gyorsan lehet rövidíteni, de a lágyszöveti részek, a bőrük, a szemük, a nyelvük nem követi ilyen ütemben ezt a rövidülést, az arányok nem megfelelőek 

 

– magyarázza Mernyei-Bobok Eszter, állatorvos, aki szerint az elmúlt 10-20 évben nagyon rossz irányba ment a tenyésztés.

Cuki és trendi, de valójában szenved – ez a baj a teacup kutyákkal
Teacup kutya. Fotó: Pixabay

 

Amikor önkényesen kiválasztunk egy-egy tulajdonságot – például a kis méretet – a tenyésztés nem veszi figyelembe, hogy a kutyáknál számos egyéb nemkívánt tulajdonság is megjelenik és feldúsul

– magyarázta az állatorvos.

Ugyanez a helyzet a rövidorrú fajtákkal, a mopsszal és a bulldogokkal is. Amit mi aranyos röfögésnek hallunk valójában folyamatos oxigénhiány. Ezek a fajták nehezen kapnak levegőt és a hőgutára is sokkal hajlamosabbak más fajtáknál.

 

#Reggeli#Videó#állat#tenyésztés#francia bulldog#rtl#teacup kutya#túltenyésztés

Címlapról ajánljuk