Reggeli

A gyászterapeuta szerint a gyerekét elvesztő anya és apa „az utolsó szívdobbanásáig gyászoló szülő lesz”

rtl.hurtl.hu

2023. február 21. 8:12

A villamosmegállóban gázoltak halálra egy 23 éves lányt Budapesten. Egy ilyen értelmetlen baleset után a családtagoknak a legnehezebb feldolgozni a tragédiát. Dr. Zelena András gyászterapeuta szerint egy ilyen esetben ismeretlenek is bekapcsolódhatnak a gyászfolyamatba, ezt hívjuk közösségi gyásznak.

 

A terapeuta szerint egy ilyen esetben, amikor a gyerek baleset következtében veszti életét, a családtagok újra és újra retraumatizálódhatnak, például a tárgyalások miatt, ahol újra szembesülniük kell a borzalmas tényekkel, részletekkel. 

Véleménye szerint a szülők életük végéig magukkal fogják hordozni a gyerekük elvesztése miatti fájdalmat, ami felerősödhet akkor is, amikor az elvesztett gyerek barátai szülővé válnak.

Ismét fölsejlik annak a tragédiája, ami folyamatosan ott van az életükben, minden nap, minden ébren töltött órában ott van, hogy nincs velük a gyermekük

– éppen ezért nagyon fontos a segítségnyújtás a hozzátartozók számára. Ez azonban nem olyan egyszerű, mert a hozzátartozók sokszor az első időszakban meg sem hallják, hogy van bárki, aki segíthetne nekik.

Ismételjük meg ennek a segítségadásnak a lehetőségét, mert az első pillanatban olyan traumatikus szakaszban van a gyászoló, hogy ezt nem is fogja hallani.

– javasolta a terapeuta a Reggeliben. 

#Reggeli#Videó#Belföld#gyász#szülő#gyerek#elvesztés#gyászterapeuta

Címlapról ajánljuk