Reggeli

„Minden egyes órával nagyon nagy százalékkal csökken a túlélés esélye” – élőben jelentkezett Törökországból a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 7:31

Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban. A legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek, majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A tragédiában már több mint 4300-an vesztették életüket. Több ezer épület omlott össze, vagy vált lakhatatlanná, a sérültek száma pedig 10 ezeres nagyságrendben mozoghat.

A két ország a világhoz fordult segítségért a mentéshez, így Magyarországról is érkezett csapat a földrengés sújtotta területekre. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat összesen 20 emberrel és négy mentőkutyával indultak útnak. Szlovén kollégájuk is van, így nemzetközi színekben, önkéntes mentőszervezetként utaztak ki.

A Reggeliben Balázs László, a kutató-mentő szolgálat vezetője arról beszélt, hogy épp pár perccel ezelőtt szálltak le az adanai repülőtéren, ami nagyon közel van a katasztrófa sújtotta területhez.

Isztambulból indultunk, ezen a gépen spanyol, szerb, illetve más mentőcsapat tagjai is helyet kaptak

– mesélte.

Elmondása szerint a repülőtérre folyamatosan érkeznek az egységek. A következő lépés nekik is az lesz, hogy a magukkal hozott másfél tonnás felszerelést kipakolják a repülőből, az majd a regisztrációt követően derül ki, hogy pontosan melyik területen van szükség a segítségükre.

Könnyű kategóriájú mentőcsapat vagyunk. Fő feladatunk az előírásoknak megfelelően a kutatás és olyan apróbb mentési feladatok lesznek, amikhez nem kellenek nagy és nehéz felszerelések

– magyarázta Balázs László. Szerinte az ilyen csapatokat általában a helyi vagy nagyobb nemzetközi szervezetekhez szokták csatolni. A szakember szerint az első 100 óra a legfontosabb, de jelen helyzetben a nagy hideg miatt már 48 óra is nagyon sok lehet.

Minden egyes órával nagyon nagy százalékkal csökken a túlélés esélye, úgyhogy gyakorlatilag versenyt futunk az idővel.

A sok borzasztó hír között pozitívumként emelhető ki, hogy a tragédia miatt a világ minden tájától érkeztek csapatok segíteni a mentést. Balázs László elmondása szerint már több 100 mentőcsapat van helyszínen, vagy annak közelében.

#Reggeli#Videó#Külföld#földrengés#törökország#pest megyei kutató-mentő szolgálat#segítség#mentőkutya

Címlapról ajánljuk