Reggeli

Pankotai Lili: Nem akartak elvinni az osztálykirándulásra

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 7:23

Pankotai Lilit a tavaly október 23-i tanártüntetés után ismerte meg az ország, több tízezer ember előtt mondott szókimondó beszédet. Akkori iskolája elhatárolódott tőle, így végzősként iskolát kellett váltania. A Reggeliben azt mesélte, nem akarták elvinni az osztálykirándulásra sem, tanárai pedig egy kivétellel arra szavaztak, nem akarnak vele együtt dolgozni. 

Egy hét leforgása alatt annyi minden változott

– emlékezett vissza a Reggeliben.

A második megbeszélés után nyilvánvalóvá vált számára, hogy nincs maradása korábbi iskolájában. Elmondása szerint nem rúgták ki, de nyomást gyakoroltak rá, hogy magától hagyja el az intézményt.

Mártírt nem szerettek volna belőlem csinálni azzal, hogy kirúgnak

– hozzátette, mivel nem sértette meg az iskola egyetlen szabályát sem, hiszen beszédét nem ott, hanem nyilvánosan mondta el, nem is tudták volna mivel indokolni, ha eltanácsolják.

Elmondása szerint az iskola vezetősége tartott egy szavazást arról, hogy hajlandóak-e a továbbiakban vele együtt dolgozni a tanárok.

Egy ember kivételével senki nem lett volna hajlandó

– ő legalább is ezt az információt kapta korábbi iskolája igazgatójától.

Ezt egy akkora gyomrosként élte meg, hogy azután, amiken ezen túl is keresztül kellett mennie, inkább a váltás mellett döntött. Így költözött Pécsről Budapestre és lett az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja.

A Reggeliben azt mondta, az atrocitások ellenére sem változtatna semmit a nagy port kavart beszédén, hiszen a gondolatai és érzései nem fognak megváltozni csak azért, mert ellehetetleníthetik. Szerinte tanáraival ellentétben az osztálytársait annyira nem lepte meg a beszéde, és elmondása szerint sajnálták, hogy el kellett hagynia az iskolát, mégsem álltak ki mellette.

Inkább azt láttam, hogy félnek

– azt mondta, a tanárok és diákok is csak négyszemközt merték elmondani neki a véleményüket.

A pécsi iskolában elmondás szerint korábban semmilyen sztrájk, demonstráció nem volt, ehhez jött még hozzá az, hogy társai látták, hogy min kell Lilinek keresztülmennie a véleménye miatt.  

Nem akartak elvinni az osztálykirándulásra

– hozta fel példaként.

Bár ennyire szélsőséges reakciókra nem számított az iskola részéről, az nem lepte meg, hogy nem nézték jó szemmel beszédét, hiszen állítása szerint volt olyan tanár az iskolában, aki azt mondta a tanulóinak, hogy nem mehetnek el tüntetni. Véleménye szerint azonban a diákok sokszor azért bátrabbak, mint a pedagógusok, mert

nem akarnak ebben élni, és nem szoktak még hozzá ahhoz, hogy ez van, ezt kell elfogadni.

#Reggeli#Videó#oktatás#pankotai lili#tanártüntetés#beszéd#ma

Címlapról ajánljuk