Reggeli

Berta Beáta nem akarta belülről végignézni a közoktatás „lassú haldoklását”

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 8:48

Az elmúlt hónapok tanártüntetéseinek egyik fontos alakja, Barta Beáta angol–magyar szakos tanár is elhagyta a pályát.

Berta Beáta a Reggeliben azt mondta, amikor kollégáival polgári engedetlenségi akcióba kezdtek, azt az utolsó cseppnek szánták a pohárban. Úgy gondolta, ha ezzel sem érnek el eredményt, akkor nem tud tovább ebben a rendszerben maradni. Egyszerűen nem azt a jövőt képzelte el magának, hogy az elkövetkezendő 20 évben belülről végig nézi a közoktatás „lassú haldoklását”, ezért döntött úgy, hogy elhagyja a pályát.

Szerinte nemcsak a tanárok, diákok és szülők ügye ez, hanem a cégeknek is látniuk kéne, hogy nem lesznek megfelelő munkavállalóik a jövőben. Most is kiemelte, hogy nem csupán a tanárok bérezése a probléma.

Mintha szövegértési problémák lennének

– mondta, mivel a kormányzat a kilenc pontban foglaltak közül csak a tanári fizetések kérdésével foglalkozik.

Nem tagadja, hogy a bérek rendezése nagyon fontos lenne, mert az alacsony fizetések miatt a fiatalok már nem akarnak tanári pályára menni, így hamarosan nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket, de szerinte mind a kilenc pontra szükség lenne az oktatás normális működéséhez.

Hogy nekem, aki tenni szeretnék az oktatásért, odáig kell eljutnom, hogy nem tanítok, kockáztatva, hogy kirúgnak, – látjuk, hogy bizonyos kollégákat ki is rúgtak – azért, hogy elmondhassuk, hogyan lehetne javítani valamin, ami mindenkinek fontos. Ez a legalapvetőbb probléma.

#Reggeli#Videó#Belföld#oktatás#pályaelhagyás#berta beáta

Címlapról ajánljuk