„Várhatóan -224 forint a nyereményünk” – kiszámoltuk, mennyire éri meg lottózniÉrdekes dolog eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha nyernénk egy nagyobb összeget a lottón. De ha matematikai szempontból nézzük a lottózást, mennyi az esélye, hogy ilyen módon válthassuk valóra álmainkat?
Reggeli

„Várhatóan -224 forint a nyereményünk” – kiszámoltuk, mennyire éri meg lottózni

rtl.hurtl.hu

2023. február 1. 8:33

Érdekes dolog eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha nyernénk egy nagyobb összeget a lottón. De ha matematikai szempontból nézzük a lottózást, mennyi az esélye, hogy ilyen módon válthassuk valóra álmainkat?

Gódor Zola, a Rapid matek alapítója a Reggeliben arról beszélt, mikroszkopikus az esélye annak, hogy elvigyük a lottó fődíját.

Megszorozzuk Magyarország lakosságát 4 és féllel, és egy embert kiválasztunk közölük

 – ilyen csekély esélyünk van Zola számításai szerint a lottónyereményre.  

Bár nem tűnik elérhetetlennek, a hármas találatra is kevesebb mint egy százalék esélyünk van, ami ha össze is jön, a 20-25 ezer forint körüli összeggel nem  robbantottunk bankot. Zola szerint így nem butaság mínuszos nyereménnyel számolni. 

Ha azt mondjuk, hogy a kettes találat fizet 2 ezret, a hármas 20 ezret, a négyes 2 milliót, az ötös 2 milliárdot, akkor a várható érték 126 forint, de mivel 350 forint a lottószelvény, várhatóan -224 forint a nyereményünk

– magyarázta.

Ahhoz, hogy biztosan mi nyerjünk 44 millió szelvényt kéne vásárolnunk, ami 15 milliárd forintba kerülne, 12,5 milliárddal többe, mint amennyit jelenleg ötöslottón nyerhetünk. De ha ennek tudatában mégis úgy éreznénk, hogy az élmény többet jelent számunkra a pénznél, akkor se lenne egyszerű dolgunk, hiszen 

több mint 72 hétbe telne kitölteni az összes szelvényt. 

Így ha a pénz nem számít, de mindenképp a fődíjra pályázunk, 73 emberre lenne szükségünk – akik egy héten keresztül a nap minden percében szelvényt töltenek ki – ahhoz, hogy biztosan megnyerjük az ötöslottót.

Ez a legbetegebb, nagyon nevettem, amikor kiszámoltam

– értékelte a helyzetet a Rapid matek alapítója.

#Reggeli#Videó#lottó#szerencsejáték#esély#matematika

Címlapról ajánljuk