Reggeli

„Ha valaki talpon tudott maradni, az jól járt” – fellélegezhet a vendéglátás?

rtl.hurtl.hu

2023. január 30. 7:45

Először a Covid, aztán a munkaerőhiány, az alapanyagárak és az energiaárak tépázták meg a magyar vendéglátóipart, az elmúlt három évben folyamatosan szállingóztak a bezárásokról szóló hírek. Valóban a legtöbb hely a tartalékait éli fel? – erről kérdeztük a Reggeliben, Kovács Lászlót, a Vendéglátók Ipartestületének elnökét.

Az első csapást 2020 elején kapták a magyar vendéglátóegységek a koronavírus-járvány miatt. Az éttermek nagy része ekkor megpróbált átállni házhoz szállításra, de ez a többségnek csak a túléléshez volt elég, és másfél évig a tartalékaikat felélve, vagy hitelből működtek.

A pandémia következtében 3600 üzlettel lett kevesebb 

– mondta a Reggeliben a megdöbbentő adatot a Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László szerint sok vendéglátóegység felélte tartalékait abban a nyolc hónapban, amikor csak kiszállítást vállalhattak.

2019-ben összesen 150 ezer ember dolgozott a vendéglátásban, a pandémia alatti két évben 50 ezer ember hagyta el a szakmát. 

Megdöbbentő lehet, de az energiaválság ellenére kezdi magát összeszedni a vendéglátópiar: 2019-ben rekordmagas bevételt, 1400 milliárd forintot termelt az iparág, 2022-ben pedig már majdnem elérték ezt a forgalmat.

Ha valaki talpon tudott maradni, az jól járt 

– mondta Kovács László a Reggeliben, aki szerint nem kizárólag a legjobb éttermek maradtak fent az elmúlt több, mint két évben, hanem azok a vendéglátóegységek, akiknek voltak tartalékaik, minőség és folyamatos megújulás nélkül nincs túlélés.

2022 első kilenc hónapja a vendéglátás szempontjából viszonylag jól sikerült, még annak ellenére is, hogy az alapvető élelmiszerek ára szinte száz százalékos drágulást mutatott a Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint.

Nagyon diszkréten emelnek a vendéglátósok, hogy ne veszítsék el a vendégeiket 

– mondta Kovács László, aki szerint a SZÉP-kártya és a gyenge forint is segítette a magyar turizmust és vendéglátóipart a tavalyi évben – az utóbbi a növekvő számú külföldi vendég miatt.

#Reggeli#Videó#Gazdaság#covid#pandémia#energiaválság#vendéglátóipar

Címlapról ajánljuk