Reggeli

„Nem hiszékenyek vagyunk, hanem normálisak” – a szociálpszichológus szerint ezért működnek olyan hatékonyan az SMS-es csalások

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 6:55

Egyre több embert vernek át hamis SMS-ekkel. Futárcégnek álcázzák magukat a csalók, így lopják el a bankkártyaadatainkat, amivel vissza is élhetnek. De hogyan lehet felismerni, védekezni ellene, illetve, mi az oka annak, hogy ennyire hiszékenyek vagyunk? Ezt próbáltuk kideríteni a Reggeliben egy szociálpszichológus és egy kibertitok jövőkutató segítségével.

Keleti Arthur kibertitok jövőkutató szerint a csalók olyan SMS-eket küldenek áldozataiknak, amikben arra ösztönzik őket, hogy amennyiben szeretnék, hogy a csomaguk megérkezzen, nyissanak meg egy linket és ott kattintsanak rá egy gombra. Az átverő szöveg lényege mindig ugyanaz: valami baj van, és ezt meg kell oldani. 

Megállt a csomag, nem kézbesítették, blokkolták, valamit csinálni kell, hogy elinduljon

– magyarázta Keleti.

A linkre kattintva azonban egy olyan oldalon landolunk, ahol meg kell adnunk mindenféle adatokat és fizetnünk is kell, azaz megadni a bankkártyaadatainkat. Általában csak egy csekély összeget kérnek a csalók, hogy az ember úgy érezze, ezt még érdemes kifizetni (például az ígért kézbesítésért cserébe). A megadott bankkártya adatait viszont a csalók különböző online vásárlásokhoz használhatják fel tudtunkon kívül. 

Általában csak azt szokták észrevenni az emberek, hogy megint megterhelték a kártyáját, különböző összegekre

– a kibertitok kutató szerint ilyenkor érdemes minél hamarabb értesíteni a bankot és a rendőrséget.

Szvetelszky Zsuzsa, szociálpszichológus szerint a mostani időszakban azért is dőlhetünk be könnyebben ezeknek az átveréseknek, mert elfoglaltabbak vagyunk, mint általában és nincs kapacitásunk ellenőrizni az SMS-ek valóságtartalmát.

Úgy emlékszünk, hogy tényleg rendeltünk egy csomagot, ami mintha tényleg megállt volna. Valójában nem hiszékenyek vagyunk, hanem normálisak, mert az emberek alapvető működése a bizalom

– mindemellett pedig a szakember szerint az ilyen fajta csalásokra még nem vagyunk felkészülve.

Keleti Arthur a Reggeliben arról is beszélt, hogy sokat segíthet a megelőzésben, ha a link megnyitása előtt ellenőrizzük az üzenet valóságtartalmát. Viszont ha mégis hirtelen rákattintottunk a linkre, feltétlenül nézzük meg, hogy mi áll felül a címsorban.

Ott általában a cégek hivatalos neve kéne, hogy legyen. Ezeknél a csaló oldalaknál meg mindenféle butaság van

– magyarázta.

#Reggeli#Videó#Belföld#sms#átverés#bankkártya#visszaélés#futárszolgálat#csalók

Címlapról ajánljuk