Reggeli

„A hatósági ár a készlethiány oka” – egyre több benzinkúton van üzemanyaghiány

rtl.hurtl.hu

2022. november 29. 8:00

Nemrég röppent fel a hír, hogy a Mol nem tud üzemanyagot biztosítani a kis benzinkutaknak. Hogy milyen egyéb problémákkal kell szembe néznünk a közeljövőben, arról Bujdos Eszterrel, a holtankoljak.hu ügyvezetőjével beszélgetünk.

Lassan két hete kapták azt a tájékoztatást a Mol-tól a kis benzinkutak – nagyjából 250 cég, ami csaknem 400 kutat jelent –, hogy nem tudják kiszolgálni őket üzemanyaggal. A kis benzinkutak erre válaszul kezdték el korlátozni a kiadható üzemanyag mennyiségét, hiszen

ahhoz, hogy üzemszerűen tudjanak működni, folyamatosan kell hatósági áron üzemanyagot értékesíteni.

Ha ezt 48 órán túl nem teszik meg, üzemszünetet kell hirdetniük és be kell zárniuk, így azokat a termékeket sem tudják forgalmazni, amiken bármi hasznot realizálhatnának – magyarázta Bujdos Eszter.  

Éppen ezért megnőtt a nagy kutak forgalma, és alakulhatott ki a jelenlegi helyzet, hogy nincs olyan kút, ahol ne korlátoznák valamilyen módon a kiadható üzemanyag mennyiségét, emellett pedig gyakran találkozhatunk olyan töltőállomásokkal (még a Mol saját kútjai között is), ahol átmeneti készlethiány van.

A szakember elmondása szerint a fennakadást az okozza, hogy a százhalombattai finomító jelenleg nem tud száz százalékon működni. 

A nagy őszi karbantartás után november első harmadában kellett volna újraindulnia a termelésnek, de valami közbejöhetett: „feltételezzük, hogy nem tervszerűen alakultak a dolgok, mert a hivatalos információk szerint is nagyjából 55 százalékos kapacitással termelnek csak.”

A Mol is elmondta, hogy a hatósági ár bevezetése óta – mivel gyakorlatilag leállt az üzemanyagimport – csak nagyon komoly erőfeszítések árán tudják a piac nagyjbából 80 százalékát ellátni.

Tehát ha a Mol finomítóját csúcsra tudnák járatni, akkor is lenne egy 20 százalékos hiány, ez a „luk” azonban az 55 százalékon működő üzemnél jelentősen nagyobb.

A hatósági ár az alapvető probléma, és ez az oka annak, hogy újra és újra előáll ez a készlethiányos helyzet, ahogy márciusban és augusztusban is volt már

– mondta a Reggeliben Bujdos.

#Reggeli#Videó#Belföld#üzemanyag#benzinkút#ellátás#hatósági ár#százhalombatta#finomító

Címlapról ajánljuk