Reggeli

Nem, nem fogyasztunk többet, ha 18 fokra tekerjük le a termosztátot otthon

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 8:58

Holoda Attila energetikai szakértő egy népszerű tévképzetet cáfolt meg és mindenkit megnyugtatott, száz napra elegendő gázkészletünk van, és száz nap múlva már várhatóan nem lesz tél. 

Holoda Attilát először arről kérdezték a Reggeliben, hogy tehetünk-e valamit azért, hogy gazdaságosabban fűtsünk. Az energetikai szakértő azt tanácsolta: figyeljünk oda, mennyit fűtünk, ha nem vagyunk otthon, húzzuk le a termosztátot 18 fokra. 

Vannak, akik ezt nem teszik meg, mert úgy gondolják, hogy azzal többet fogyasztanak, hogy egy 18 fokra lehűlt lakást hazaérkezéskor 21-22 fokra kell felfűteni, de ez Holoda szerint tévképzet. 

A szakértő kitért arra is, idén már nem kell attól félni, hogy gázhiány lesz. 

Jelenleg 5,4 milliárd köbméter földgáz van a tárolókban, egy átlagos téli napon pedig 50-51 milliót fogyasztunk. Azaz több mint 100 napra elegendő földgázunk van, de száz nap múlva már nem is lesz tél, hangsúlyozta. 

A kérdés a jövő év, hogy mennyire ürítjük le addig a tárolókat.

Holoda Attila beszélt arról is, korábban az oroszoktól érkező gáz az európai gázimport 40-42 százalékát tette ki. Ilyen magas szintre nem fogják visszangedni, de az orosz gázra biztosan szükségünk lesz a jövőben is, magyarázta. Más forrásokat kell találni, ott van például a folyékony földgáz. 

Magyarországon is rengeteg új forrás van már, folyékony földgáz is érkezik, tehát ma már nem igaz, hogy az orosz gáztól függünk, hangsúlyozta. Része vagyunk egy nagy európai gázhálózatnak, Szlovénián kívül minden szomszédunkkal össze vagyunk kötve. 

#Reggeli#Videó#Gazdaság#fűtés#Holoda Attila#rezsi#földgáz#gáztározó

Címlapról ajánljuk