Reggeli

„Még mindig nem lehet mindent megcsinálni ebben az országban” – három hét helyett tíz hónapig húzta a nyílt örökbefogadást a gyámhivatal

rtl.hurtl.hu

2022. november 24. 7:39

Pál Marciék meleg párként fogadtak örökbe egy kisfiút. Most családjuk egy kislánnyal bővült, viszont ez korántsem volt olyan egyszerű, mint ahogy elsőre hangzik. A háromhetes procedúra tíz hónapig húzódott.

Pál Márton és Hanol Ádám családja Andris után egy kislánnyal, Hannával bővült. Nyílt örökbefogadás volt, a 8 hónapos várandós anyuka kifejezetten Ádáméknak akarta örökbe adni kislányát.

Tesznek egy közös nyilatkozatot, egy-két héten belül a gyámhatóság engedélyezi az örökbefogadást. Utána van egy harminc napos úgynevezett kigondozás, amikor a gyermekvédelmi szolgálat megvizsgálja, hogy minden rendben van-e

– magyarázza a nyílt örökbefogadás folyamatát dr. Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Ez a – normál esetben – pár hetes procedúra tartott tíz hónapig.

Hanol Ádám és az anya közös nyilatkozata után ugyanis a kerületi gyámhivatal úgy döntött, hogy Ádám tavaly novemberben meghosszabbított örökbefogadási alkalmasságát visszavonja, mert a meghosszabbítás nem volt elég alapos.

A család és ügyvédjük arra hivatkoztak, hogy diszkriminatív jogalkotást történt. A bíróság is kimondta, hogy a gyámhivatal jogszabályt sértett, ami Hanol Ádám szexuális irányultsága miatt történt.

A gyámhivatal sem tudta bizonyítani, hogy szokásos eljárás az alkalmasság visszavonása 

– vetette fel az ügyvéd.

A család közigazgatási pert indított. Az elsőfokú bíróság áprilisban hozta meg az ítéletét, amit a kormányhivatal a Kúrián támadott meg. A Kúria ugyan érdemben nem foglalkozott a kérelemmel, de ebbe már beleesett a nyári ítélkezési szünet, ezért húzódhatott el október végéig az eljárás.

Az ügyvéd úgy véli, esetük más meleg pároknak is reményt adhat, hiszen olyan precedenst teremtettek, amelyre lehet hivatkozni.

Remélem, hogy a kormányhivatalnak is tanulság volt, hogy még mindig nem lehet mindent megcsinálni ebben az országban

– mondta. 

Ádám és Marci emelt fővel viselte a helyzetet, amit az is segített, hogy a kislány ez idő alatt végig velük maradhatott.

 

#Reggeli#Videó#dr. győző gábor#a család az család#örökbefogadás#procedúra#rtl#pál márton

Címlapról ajánljuk