Reggeli

Rácz András szerint „rettenetesen nagy pech” kellett ahhoz, hogy a Lengyelországban becsapódott rakéta emberéleteket követeljen

rtl.hurtl.hu

2022. november 21. 7:33

Egy héttel ezelőtt rakéta csapódott be Lengyelországban, két civil meghalt, azzal is lehetett számolni, hogy ezzel eszkalálódhat az orosz-ukrán háború. Szerencsére ez nem történt meg.

Rácz András Oroszország-szakértő szerint jelenleg annyit lehet tudni, amit a NATO és Lengyelország nyilvánosságra hozott, vagyis egy eltévedt ukrán légvédelmi rakétáról van szó, ami részben vagy darabjaiban Lengyelország határ menti területén csapódott be.

A szakértő szerint ez egy ritkán lakott, mezőgazdasági terület, erdőkkel és szántóföldekkel borítva, ezért

rettenetes nagy pech kellett ahhoz, hogy lakott területre essen, pláne olyan helyre, ahol ez a két szerencsétlen lengyel gazda épp ott volt.

Borzasztó, ami történt, de a szakértő szerint nagy szerencse, hogy ebből nem lett eszkaláció. A Reggeliben azt mondta, olyan még nem fordult elő, hogy egy NATO-ország területén, NATO-ország lakosa harci cselekményben vesztette volna az életét, ezért a szövetség nagyon komolyan foglalkozott a helyzettel

Rácz szerint egy nagyon régi, 1970-80-as években gyártott rakétáról van szó, ami meghibásodhatott, ez okozta a tragédiát. Ha az derült volna ki, hogy szándékos orosz támadás történt, akkor

elméletileg háborúba is mehettünk volna.

Az eset következtében azonban erősíteni fogják a NATO keleti szárnyának légvédelmét az ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében.

Rácz András a rakétabecsapódás másnapján részletesen kifejtette álláspontját az rtl.hu-nak is, válaszolt arra a kérdésre is, hogy Magyarország mint szomszédos ország mennyire van kitéve egy hasonló incidens veszélyének.

#Reggeli#Videó#orosz-ukrán háború#rácz andrás#rakéta#lengyelország#áldozatok#halálos#nato

Címlapról ajánljuk