Reggeli

Rácz András: Putyinék megtorló csapásai várhatók a hídrobbantás után

rtl.hurtl.hu

2022. október 10. 10:49

Mintha fordulat állt volna be a háborúban, az ukránok hét települést szabadítottak fel a napokban a luhanszki régióban, és felrobbant egy stratégiai fontosságú híd. Orosz részről megtorlások jöhetnek, ám az atomcsapás valószínűségét ez sem növeli. Rácz András Oroszország-szakértő a Reggeliben a háború legújabb eseményeit elemezte.

A 17-18 kilométer hosszú Kercsi híd a Krím félsziget megszállása után épült. A hidat egy nappal Putyin 70. születésnapja után robbantották fel, amit Rácz András Oroszország-szakértő szerint mind az ukrán, mind az orosz média úgy értelmezett, hogy ez egy

születésnapi ajándék volt Putyinnak.

A szakértő a Reggeliben elmondta (lásd a fenti videót), hogy a híd a Putyin-korszak egyik szimbolikus létesítménye, emellett pedig logisztikai szempontból is nagy szerepet tölt be. A robbantással nehezebbé vált az Ukrajnában harcoló orosz erők ellátása. Rácz szerint arra fel volt készülve Oroszország, hogy Putyin születésnapján történhet valami, de úgy tűnik, szombat hajnalra már lankadt az éberség.

Az orosz elnök a robbantás után, vasárnap jelentette be, hogy a híd felrobbantását ukrán terrortámadásnak tekinti, ezért hétfő este összeül az orosz nemzetbiztonsági tanács. Itt dőlhet el, hogy Oroszország milyen válaszlépést fog tenni. Az Oroszország-szakértő szerint 

megtorló csapásokat fognak bejelenteni az ukrán polgári infrastruktúra ellen, hidak, erőművek kerülhetnek veszélybe.

Mindeközben az orosz mozgósítás továbbra is folyamatban van, összesen 300 ezer férfit terveznek behívni, Rácz információi szerint eddig több mint 100 ezren kaptak beívót. A szakértő szerint az viszont egy másik kérdés, hogy ezekből a behívottakból mikorra lesz harcképes erő.

Véleménye szerint hónapokba telik, mire új orosz alakulatokat láthatunk majd. Mindemellett pedig a behívás sem megy annyira gördülékenyen, Putyin bejelentése óta nagyon sok hadköteles férfi hagyta el az országot, mostanra többen menekültek el, mint ahány embert be akarnak hívni – mondta Rácz András.

Az orosz hadseregben szolgálni sosem volt vonzó dolog, a szakértő szerint ezért soha nem is sikerült teljesen feltölteni a létszámot. Az orosz hadsereg létszáma papíron kicsit több mint egymillió fő, valójában azonban 800 ezer fölé soha nem ment.

A mozgósítottak egy részét mindenféle kiképzés nélkül viszik a frontra,

így Rácz szerint nem csoda, hogy sok hadkötelezett férfi elmenekült az országból.

A szakértő elképzelése szerint az orosz politikában a 2024-es elnökválasztás előtt nem igazán várható változás, hacsak nem történik valami addig Putyinnal.

Ha a Kremlben nem történik változás, akkor ez a háború szerintem jövő tavaszig, jövő nyár elejéig biztosan eltart

– fogalmazott. Rácz szerint ekkorra áll elő egy olyan katonai helyzet, amely mindkét félnek még és már elfogadható rendezést tesz lehetővé.

Milyen lesz az atomcsapás, ha megtörténik?

A Reggeli műsorvezetői az atomháború valószínűségéről is kérdezték a szakértőt. Erről Rácz András azt mondta, hogy a harcászati atomfegyver – amivel Vlagyimir Putyin fenyegetőzik – egy kisebb méretű nukleáris atomtöltet, aminek a hatóereje is jóval kisebb, mint a városokat, vagy országokat elpusztítani képes, hadászati atomfegyvereknek. 

Harcászati atomfegyverből is többféle van,

létezik olyan, amely csak egy nagyobb katonai csoportosítás megsemmisítésére alkalmas, létezik olyan, ami egy kisebb várost is képes megsemmisíteni.

De mindent összevetve Rácz az atomfegyver bevetését nem érzi reálisnak, mert ezzel nagyon fontos határvonalat lépnének át az oroszok: atomfegyvert harcászati célra a második világháború vége óta nem alkalmaztak. A szakértő szerint az oroszok az atomfegyver bevetéséről szóló beszéddel akarnak elrettentő hatást elérni.

Az, hogy beszélni fognak róla, folytatódni fog. Lehet, hogy még gorombábbakat is fognak mondani, de az, hogy ténylegesen bevessék, nem tűnik reálisnak

– összegzett. Ennek fő oka a szakértő szerint, hogy atomfegyver bevetése esetén Oroszország teljes elszigetelődésre és komoly amerikai válaszlépésre számíthatna.

Nyitókép: AA Video/Anadolu Agency/Getty Images

#Reggeli#Videó#orosz-ukrán háború#szakértő#rácz andrás#krím-félsziget#híd#robbantás#ukrajna#válasz#atom#Külföld

Címlapról ajánljuk