Külföld

Putyin összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot a hídrobbantás után, kemény választ adhatnak

rtl.hurtl.hu

2022. október 10. 7:33

A hétfői ülésen várhatóan arról lesz szó, hogyan válaszoljanak a hídrobbantásra, amit terrorcselekménynek nyilvánítottak. Közben Zelenszkij tanácsadója azt mondta, még Oroszországhoz képest is „túl cinikus”, hogy éppen ők vádolják terrorizmussal Ukrajnát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök összehívta hétfőn az orosz nemzetbiztonsági tanácsot, hogy a krími hídon történt támadásról és az orosz válaszlépésekről tartsanak megbeszélést – írta a Guardian. A lap szerint a tanács összehívása annak jele, hogy Moszkva az ukrán konfliktus kiszélesítését tervezi, miután keményvonalas hangok visszavágást kezdtek el követelni a robbantás után.

Putyin vasárnap jelentette ki, hogy a hídon történt robbanás terrortámadás volt, amit közlése szerint az ukrán titkosszolgálatok terveltek ki, és külföldi származású orosz állampolgárok segítségével hajtottak végre.

Erre válaszul az ukrán elnök egyik tanácsadója közölte: még Oroszországhoz képest is „túl cinikus”, hogy éppen ők vádolják terrorizmussal Ukrajnát. Mihajlo Podoljak a Twitteren arról adott hírt, hogy alig 24 órával korábban orosz rakéták lőtték Zaporizzsja lakórészeit, 13 embert ölve meg. Az elnöki tanácsadó kijelentette:

Csak egy terrorista állam van itt, és az egész világ tudja, hogy melyik az.

A stratégiai és szimbolikus jelentőségű hídon, amit a Krími-félszigetet köti össze Oroszországgal,  szombat hajnalban történt robbanás, ami miatt egy része beszakadt. A támadásért senki sem vállalta a felelősséget.  

A szombati támadás után részben újraindult a forgalom a hídon. A nehézjárműveket viszont egyelőre nem engedik rá. Ezeket komppal viszik át a Krím-félsziget és Oroszország közötti tengerszoroson.

Nyitókép: Rob Lee/Twtitter 

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#híd#robbanás#robbantás#krím-félsziget

Címlapról ajánljuk