Reggeli

A háziorvos szerint 18-20 fokban nem fognak megbetegedni a gyerekek

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 22. 10:22

De néhány dologra oda kell figyelni, főként a középiskolásoknak.

Mint ismert, a kormány döntése alapján az idei télen elég lehet csak 18 Celsius-fokra fűteni a közintézményeket és a gimnáziumokat, az általános iskolákban pedig 20 fok lehet a minimum. Dr. Póta György háziorvos a Reggeliben azt mondta, számára kicsit érthetetlen ez a két fokos különbség.

„Egy 20 fokos hőmérséklet elfogadható, egy pulóverrel többet jelent, nem olyan nagy dolog” – fogalmazott. Szerinte fontos, hogy milyen korosztályról beszélünk, mert egy óvodás vagy kisiskolás nem érzi magát ugyanúgy egy adott hőmérsékleten, mint például egy gimnazista, de arra nincsenek szakmai irányelvek, hogy pontosan hány fok lenne nekik a komfortos.

Mindenesetre a háziorvos a 18 fokot sem tartja annyira hidegnek, hogy ettől megbetegedjenek a középiskolások, de néhány dologra szerinte oda kell figyelni. Ilyen a vastagabb öltözet és a mozgás. 

„Oda kell figyelni arra, hogy kicsit megmozgassák őket az órákon, tehát a szokásos napi ritmushoz képest biztos, hogy különbséget kell tenni, de meg lehet oldani ezt a helyzetet is” – fogalmazott Dr. Póta György, aki szerint viszont az előírás gyakorlati kivitelezése még sok vitát fog gerjeszteni.

#Reggeli#Videó#Életmód#18 fok#20 fok#fűtési szezon#spórolás#háziorvos

Címlapról ajánljuk