Reggeli

„Van olyan vendéglátós, aki eddig 2 milliót fizetett, most 22 milliós áramszámlát kapott” – beláthatatlan következményei lesznek az energiaárrobbanásnak

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 8:37

Nemcsak a lakossági fogyasztókat lepte meg az új rezsiszámla, hanem sok vállalkozót, köztük a vendéglátósokat. Nagy port kavart egy szegedi pizzéria Facebook bejegyzése: a korábbi 250-300 ezer helyett, már 2 millió 300 ezer forintot kellene fizetniük a gázért – egy hónapra.

 

„Nem ismerünk olyan közgazdasági modellt, ami ilyen mértékű árrobbanást ellensúlyozni tud.”

Kovács László a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke a Reggeliben arról beszélt, katasztrofális a vendéglátósok helyzete. Bár az idei év jól indult, a nehéz, coviddal terhelt időszak után megközelítették a 2019-es év forgalmát, a mostani energiaárrobbanás miatt sokan fognak csődbe menni.

Kovács László szerint vannak ugyan, akik szerencsés helyzetben vannak, akinek 2023-2024-ben járnak le a viszonylag jó áron kötött szerződéseik a szolgáltatókkal. Úgy véli, sokan akkor fogják eldönteni, hogy bezárnak-e, amikor megérkeznek a számlák, amiket képtelenség kitermelni.

Van olyan vendéglátós, aki eddig 2 milliót fizetett az áramra, most 22 millióról kapott számlát, és vár egy tízmilliós gázszámlát

– mondta el az elnök.

A vendéglátósoknak az sem megoldás, ha emelnek az áraikon, hiszen nem lesz kinek. Sokan korlátozzák a választékukat vagy a nyitvatartásukat, és kitartanak, amíg lehet. Kovács viszont hangsúlyozta, hogy az energiaárrobbanás felér egy gazdasági atombombával, a pusztító hatása mindenkire vonatkozik és beláthatatlan.

Nyitókép: bezárt étterem Nyíregyházán 2020. november 11-én. MTI/Balázs Attila

#Reggeli#Videó#rezsi#vendéglátósok#csőd#bezárás#energia#kovács lászló

Címlapról ajánljuk