Reggeli

Nem gyógyítható és sokféle tünetet okoz – ezt lehet tudni Ashton Kutcher rejtélyes betegségéről

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 16. 8:45

Ashton Kutcher amerikai színész egy tévéműsorban vallotta be, hogy az elmúlt két év egészségügyi szempontból nagyon nehéz volt számára, vaszkulitisszel diagnosztizálták. A belgyógyásztól megtudtuk, ez egy autoimmunbetegség, ami bár nem gyógyítható, biológiai terápiákkal kezelhető betegség.

Ashton Kutcher színész steril érgyulladásban szenved, vagyis panaszait nem baktérium okozta – tudtuk meg Blaskó György, belgyógyásztól. Az immunrendszer az emberi szervezet komplex védekezőrendszere, ami a vírusokat, baktériumokat azonosítani képes, és ellenanyagtermeléssel felveszi ellenük a harcot. Az immunrendszer kisiklása esetén viszont a szervezet a saját sejtjeire, saját anyagaira is ellenanyagtermeléssel reagál. Ez történik a vaszkulitisz esetében is.

Nagyon ritka betegség, a felismerése és a kezelése is nehézkes, a gyógyszeripar ugyanis a tömegbetegségek gyógyításában érdekelt

– mondta el Blaskó György, aki egyáltalán nem csodálkozik rajta, hogy a színésznek két éve ráment, mire diagnosztizálták.

A vaszkulitisz ugyanis sokarcú betegség, sokféle tünete lehet, hiszen minden sejtünk érintett lehet benne. Mivel az ereknek több fajtája van, és az egész testünket behálózzák, bárhol okozhat problémákat a betegség. A gyulladás általában funkciózavarral jár, elzáródhatnak az erek, akár trombózis is kialakulhat. Van olyan fajátja, ami a szívizmot károsítja, és van, ami veseelégtelenséggel végződik.

A belgyógyász szerint vírusfertőzések vagy radioaktív sugárzás következtében is kialakulhat a vaszkulitisz, de az esetek többségében nem tudjuk, mi a kiváltó ok.

Bár a betegséget meggyógyítani nem lehet, biológiai terápiákkal kezelhető és szinten tartható. 

Ashton Kutcher most 44 éves, a belgyógyász szerint megfelelő kezeléssel évtizedekig élhet még a színész a vaszkulitisszel.

#Reggeli#Videó#vaszkulitisz#autoimmun betegség#rtl#ashton kutcher#blaskó györgy

Címlapról ajánljuk