Reggeli

Tragédia a Hajógyári-szigeten – hány éves kortól hagyhatjuk egyedül otthon a gyerekünket?

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 2. 7:54

Egy napokban történt tragédia kapcsán Stáhly Katalin pszichológussal, a Hintalovon Alapítvány munkatársával beszélgettek a Reggeli műsorvezetői. 

A Dunába fulladt egy 11 éves fiú egy héttel ezelőtt Budapesten. A gyerek kisebb testvéreivel, a Hajógyári-szigeten ment a vízbe szülői felügyelet nélkül. Az anya és apa ellen nyomozás indult. 

Stáhly Katalin szerint nem csak a gyerekek kora alapján dönthetjük el, egyedül lehet-e hagyni őket. Angliában és Kanadában 12 éves kort kell betöltenie egy gyereknek, hogy egyedül otthon lehessen hagyni. Magyarországon azonban nincs meghúzva ilyen egyértelmű korhatár, a szülő, gondviselő a gyerek 18 éves koráig felelős a megfelelő felügyelet biztosításáért.

Azért is lenne nehéz életkorhoz kötni ezt, mert sok minden függ az adott gyerek érettségétől, így míg

van olyan 8 éves, aki már nagyon szeretne egyedül lenni, van olyan 14 éves is, aki még mindig a lehető legtöbb időt töltené a szüleivel.
 

Emellett az sem mellékes tényező, hogy hova engedjük el gyerekünket – egy már jól ismert helyre, például az iskolába, vagy egy eddig ismeretlen helyre kell egyedül eljutnia?

A pszichológus azt tanácsolja, hogy 12 éves kor alatt semmiképp ne hagyjuk hosszabb időre egyedül a gyerekeket, 8 éves kor alatt pedig egyáltalán ne maradjon felügyelet nélkül. 

Szerinte az sem feltétlenül jó ötlet, ha egy kiskamasz gyerekre bízzuk rá fiatalabb testvéreit, hiszen ha pánikhelyzet alakul ki,

vagy egy olyan helyzet, amire egy felnőtt is nehezen reagál, akkor az a 13-14 éves is rögtön gyerekként fog reagálni,


hiába lenne már képes felelősséget vállalni a fiatalabbakért.

 

#Reggeli#RTL Klub#rtl#szülők#nyár#fürdés#gyerekek#felelősség

Címlapról ajánljuk