Reggeli

Elavult fegyverrel lőtték Kremencsukot, lehet, hogy nem a bevásárlóközpontot célozták az oroszok

rtl.hurtl.hu

2022. július 1. 8:22

A CNN szerint megfordult a hadiszerencse az ukrajnai háborúban. Az orosz-ukrán háború jelenlegi fejleményeiről kérdeztük Rácz Andrást, Oroszország ügyeinek szakértőjét.

A beszélgetésben felmerült, hogy Szeverodonyeck elestét a CNN-nél valamiféle fordulatnak értékelték az orosz-ukrán háborúban, de Rácz András, Oroszország szakértő szerint nincs szó erről. Az ukránok is tudták, hogy ezt a várost nem lehet a végtelenségig tartani. Szerinte azért folyt mégis két hónapon át a harc ezért a jelentéktelennek tűnő városért, mert ezzel le lehetett kötni az orosz erőket és időt nyerhettek az ukránok, hogy kiképezzenek új katonákat és újabb nyugati fegyverek érkezzenek az országba. Néhány napon belül Szeverodonyeck ikervárosa, a folyó másik partján lévő Liszicsanszk is elesik majd. De ez egy tervezett folyamat – mondja a szakértő.

A legfontosabb változás, hogy az oroszok kiürítették a Fekete-tengeren lévő Kígyó-szigetet. Az ukrán tüzérség és rakéták gyakorlatilag porrá lőtték az ott lévő orosz erőket, ezért kellett feladniuk a területet az oroszoknak. Ezzel szemben az az orosz magyarázat – mondja Rácz András –, hogy úgy tesznek, mintha önként hagyták volna el a szigetet, és ezzel akarják megoldani az ukránok élelmiszerválságát, de a valójában nem ez történik. Mivel az orosz hajóflotta még most is ott állomásozik, az ukrán gabona nem tud kijutni Ukrajnából.

Különleges katonai művelet

Oroszország még most sincs hivatalosan hadi állapotban, különleges katonai hadműveletet hajt végre. Amíg nincs hadiállapot, nem lehet mozgósítani, nem lehet kötelező sorozást elrendelni. A békeidőben rendelkezésre álló orosz katonák száma körülbelül 260 ezer fő, ebből már több tízezer katona vagy halott, vagy súlyosan sérült. 

Ha nem változtatnak a hadi állapotukon az oroszok, akkor ki fognak fogyni az emberanyagból

– véli Rácz András, aki szerint az a kulcsfontosságú változó, hogy mozgósítanak-e vagy sem. Az oroszok célja Donbassz megszállása, ezután akár fegyverszünetre is hajlandóak lehetnek, de békét nem fognak kötni, mert akkor politikailag is rendezni kellene a helyzetet.

Rácz András szerint a 60-as években gyártott szovjet fegyverekkel támadták Kremencsukot az oroszok, ahol civil áldozatai voltak a rakétázásnak. A bevásárlóközpont mellett volt egy ipari üzem, a két rakéta közül az egyik ezt találta el. Annyira elavultak és pontatlanok ezek a fegyverek, hogy könnyen lehet, nem a bevásárlóközpontot célozták. Az oroszok kezdenek kifogyni a modern fegyverekből, ezért is kezd egyre veszélyesebbé válni a háború. Rácz András úgy látja, egyre több civil célpontot fog érni találat régi, elavult fegyverekkel.

2024-ben lesznek az orosz választások, Putyin ekkor már 72 éves lesz – a kérdés, hogy újra indulni-e majd az elnökválasztáson. Rácz András azt mondja: 2023-ban már látni fogjuk, hogy van-e utódja, vagy Putyin marad hatalmon. De mindenképpen egy menedzselt választás lesz, nem lesznek tiszták a körülmények, tette hozzá.

#Reggeli#RTL Klub#rtl#orosz-ukrán háború#rácz andrás#háború#ukrajna#putyin

Címlapról ajánljuk