reggeli

„Az emberek kapaszkodtak az életbe” – ilyen volt a hangulat Kijevben a háború kitörésekor

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 9:23

Vonnák Diána 2015-ben kezdett Ukrajnában dolgozni, egészen a háború kitöréséig Kijevben élt. Az orosz fenyegetettség már 2014 óta tart, ezért a Reggeliben arról kérdeztük az írónőt, hogy mi a különbség az állóháborús állapot és az invázió megindítása között.

Vonnák Diánát érdekelte, mi marad a romjain egy olyen nagy politikai kísérletnek, mint a Szovjetunió, ezért az író-antropológus, ezért 2015-ben Ukrajnába költözött, hogy mindezt kiderítse.

Akkor volt igazából az első sokkja annak, hogy elcsatolták a Krím-félszigetet.

 – mondta Vonnák Diána a Reggeliben, aki szerint már több mint hét éve tart Ukrajnában az állóháború, ami megváltoztatta a lakosság ingerküszöbét. 

Kijevben azt éreztem, hogy ahogy gyűltek az orosz alakulatok az egész várost belepte valami furcsa feszültség. (..) Az emberek kapaszkodtak az életbe, mindenki egy mának élő ritmust vett fel. 

– mondta, Diána, majd hozzátette, a háború előtt pár héttel megteltek a fővárosban az éttermek és a kocsmák, sokan nehezen dolgozták fel, hogy küszöbön az invázió. Pedig a különböző külföldi szervezetek már ekkor elkezdték kiüríteni az irodáikat, ő is pár héttel a háború kitörése előtt jött el.

A legtöbben Kijevben maradtak, és az első sokk után, ahogyan Vonnák Diána fogalmazott, azonnal fölvették a kesztyűt. Az írőnő és a szervezet, ahol dolgozik már február végén átalakította a konferenciatermüket menedékszállássá, itt látják el a rászorulókat, de a tudományos munkát sem akarják felfüggeszteni.

Diána a háború kitörése óta szemináriumokat is szervez olyan előadókkal, akik elmondják a ruandai és a boszniai tapasztalataik alapján, hogy mire érdemes most Ukrajnában a háború miatt lelkileg sérült emberekkel végzett munka során figyelni.

#reggeli#rtl klub#orosz-ukrán háború#vonnák diána#kijev

Címlapról ajánljuk