Reggeli

Mit tehet egy 16 éves lány, ha megosztották az intim fotóját?

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 10:39

Nemrégiben robbant a Discord-botrány: egy hazai oldal létrehozói arra bíztatták a közösség tagjait, hogy töltsenek fel meztelen fotókat a barátnőjükről, exükről, testvérükről vagy más nőismerősükről, azok beleegyezése nélkül. Hogy mit lehet tenni abban a helyzetben, ha egy ilyen oldalon illegálisan élnek vissza a képeinkkel, arról Dr. Gyurkó Szilviát, gyermekjogi szakértőt kérdeztük a Reggeliben.

Gyurkó Szilvia szerint a Discord-botrány nem egyedi eset Magyarországon, mindig újabb és újabb oldalakon próbálnak meg szexuális tartalmakat megosztani, ilyen például a bosszú pornó is, amit a sértett fél tesz közzé exéről a szakítás után. A gyermekjogi szakértő szerint ezek az visszaélések felnőttek között is megtörténnek, de sajnos egyre több a kiskorú áldozat.

A kutatások szerint a 16 éves lányoknak 90%-a már kapott arra vonatkozóan kérést, hogy készítsen fehérneműs vagy anélküli felvételeket. 

– mondta Gyurkó Szilvia a Reggeliben, aki szerint a sexting a serdülő korosztály 60%-át érinti.

A gyermekjogi szakértő szerint feljelentéssel és pénzbüntetéssel lehetne visszatartani az internetes szexuális ragadozókat, azonban a szégyenérzet miatt a legtöbb áldozat soha nem fordul a hatóságokhoz. Sőt vannak olyan tinédzserek, akik inkább elszöknek otthonról vagy megpróbálják megölni magukat a szégyenérzet miatt.

Mégis mit tehet egy 16 éves lány, ha megosztották az intim fotóját? 

A gyermekjogi szakértő szerint ebben az esetben az a legfontosabb, hogy a fiatal ne maradjon egyedül a történetével.

Először is készítsen egy képernyőfotót, ami bizonyítja az elkövetést. A fotón látszódnia kell a weboldalnak (hova történt a feltöltés), az érintett fotónak, és ha lehet, annak is, hogy a fotóhoz van-e szöveges tartalom. Ha több fotó is kikerült, mindegyiket dokumentálni kell.

A képernyőfotót mellékelve jelezni lehet a visszaélést a Nemzeti Média Hatóság (NMHH) által működtetett hotline-nak. Azon az oldalon, ahol a jelzést meg lehet tenni, információt is kapunk arról, milyen tartalmak számítanak jogsértőnek. A jelzést követően a hatóság munkatársai megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a felvételt eltávolítsa az oldal működtetője, illetve, ha felmerül bűncselekmény gyanúja, akkor a Nemzeti Nyomozó Irodának továbbítják a jelzést. Az NMHH nemrég kampányt is indított az ilyen típusú visszaélések ellen, erről szól az alábbi videó.

#Reggeli#RTL Klub#rtl#discord-botrány#gyurkó szilvia#nmhh#gyermekpornográfia#bűnügy

Címlapról ajánljuk