Reggeli

Hiába az ársapka, üzemanyaghiány jöhet a kutakon a szakértő szerint

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 8:27

Meghosszabbították a benzinárstopot október elsejéig, ennek ellenére fel kell készülni az üzemanyaghiányra. Bujdos Eszter a holtankoljak.hu ügyvezetője arról beszélt, hogy árstop nélkül a gázolaj 340 forinttal lenne drágább és az OMW schwechati üzemében történt baleset miatt nálunk is számíthatunk üzemenagyhiányra. Az osztrákok sem tudják még, hogy mikor tudnak újra teljes kapacitással működni.

Az osztrák kiesést mi is észrevehetjük majd, nem lesz minden üzemanyagtípusból a benzinkutakon. A magyar kormány hiába szabadította fel a stratégiai készleteket, ez csak mintegy 10 napra elegendő mennyiség, ráadásul a magyar stratégiai készletek nem egyeznek meg az OMW minőségével és összetételével. Erről beszélt Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője az RTL Reggeli című műsorában.

A szakértő azt is mondta, már régóta kongatják a vészharangot, mert a hatósági árak bevezetése óta 30 százalék hiányzik az ellátásból, ezt a mennyiséget korábban importőrök pótolták, vagyis a Mol 70 százalékban tudta kiszolgálni a magyar piacot és a környező országokból jött a maradék 30 százalék.

Tovább nehezíti a helyzetet Bujdos Eszter szerint, hogy a következő hetekben indul a mezőgazdasági szezon és arra kell készülnünk, hogy a benzinkutakon nagy munkagépekkel fogunk találkozni, amelyek az 1000 literes tankjukat fogják teletölteni hatósági áras üzemanyaggal, ami nagy várakozási idővel jár majd. Bujdos Eszter arra hívta fel a figyelmet, hogy ne a benzinkutasokat hibáztassák a történtekért. 

Volt olyan eset, hogy külföldiek rendőrt hívtak a benzinkútra, mert nem értették miért nem tankolhatnak ők is olcsóbban.

A következő hónapokban jobb, ha felkészülünk arra, hogy az első benzinkúton nem tudunk majd üzemanyagot vásárolni, vagy nem tudjuk az autót teletankolni – mondta Bujdos Eszter.

#Reggeli#RTL Klub#rtl#üzemanyagárstop#kőolaj#hatósági ár#benzin#gázolaj

Címlapról ajánljuk