Reggeli

Nyáron a ruha alatt is be kell kenni magunkat naptejjel a szakértő szerint

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 9:56

A bőrünk a nyári időben különös odafigyelést igényel, hiszen a napsugárzás mellett a hőségnek is ki van téve. Egyre gyakoribbak a daganatok, és a bőröregedés miatt is fokozott figyelem irányul a fényvédelemre. Szakonyi Eszter bőrgyógyász és kozmetológus szerint 50+ faktor alatt nem érdemes fényvédőt használni, 10 és 15 óra között pedig ne menjünk napra. Ha mégis, másfél óránként kenjük magunkat, legalább 20 perccel azelőtt, hogy napra megyünk.

Nem mindegy, milyen naptejet használnak a gyerekek és a felnőttek. A kisebbeknek például a por állagú termékeket javasolják a szakemberek. Szakonyi Eszter bőrgyógyász az 50+ faktoros fényvédőket ajánlja, a faktor szám azt jelenti, hogy ennyiszer több időt tölthetünk a napon eritéma kockázata nélkül. Az eritéma a hámszövet kisebb-nagyobb felületű kipirosodásával járó bőrelváltozás, hétköznapi nyelven leégés. Nyáron ezért is fontos, hogy nemcsak a ruha alól kiógó területeket, hanem a ruha alatt is kenjük magunkat fényvédővel.

A hölgyek figyelmébe ajánlotta, hogy vigyázznak a savas arckémekkel, mert azok nyáron akár károsak is lehetnek. A szakember azt ajánlja, hogy ezeket a bőrápolási cikkeket inkább szeptembertől februárig használják különben a nyári napsugárzás miatt pingmentálódhat a bőr. 

Fontos, hogy 10 és 15 óra között senki se menjen a napra, akinek mégis muszáj, az másfél óránként kenje be magát. Ha nem vagyunk elég óvatosak először eritéma jelenik meg a bőrünkön, ez a kipirosodás, vagyis a leégés. Ha ez gyakori, akkor jönnek a tartós elváltozások.

A sokszor igénybevett bőr cserzetté válhat, ezt a sokat szoláriumozók is tapasztalhatják. Szakonyi Eszter szerint nem lehetünk biztosak abban, hogy egy szoláriumban biztonságban vagyunk, hogy a csövek a megfelelő nanométeres tartományban sugároznak. Ezért ha valaki nem tud lemondani a mesterséges barnításról, akkor az arcát mindenképp kenje be fényvédővel és úgy használja a gépeket maximum 10 percre, de akkor is csak félévente maximum egyszer-kétszer.

#Reggeli#RTL Klub#rtl#bőr#védelem#napozás#szakonyi eszter#anyajegy

Címlapról ajánljuk