Reggeli

Jogvédő: A láthatás, kapcsolattartás joga erősebb, mint a gyerek joga

rtl.hurtl.hu

2022. június 3. 7:07

A tragikus aszódi eset rámutat a rendszer hibáira.

Spronz Júlia a Patent Egyesült jogásza szerint a tragikus aszódi eset egy állatorvosi ló, ami rámutat a rendszer hibáira.

A jogvédő szerint az édesanya korábban mindent megtett, amire jogi lehetőségei voltak. Feljelentést tett a rendőrségen, a bíróságon kérte a távoltartást. Szerinte ez az eset is megmutatja, mi az igazi probléma:  az érintettek tudják, mit kellene tenniük, de a hatóságok nem reagálnak megfelelően.

Magyarországon a láthatás, a szülő kapcsolattartási joga mindennel szemben előnyt élvez, vagyis a láthatás joga erősebb, mint a gyerek joga 

– hangsúlyozta a szakértő, aki szerint további problémát jelent, hogy nincs átjárás a családjogi per és a büntetőjogi eljárás között. 

Más országokban, ha megállapítják az egyik eljárásában, hogy ez egy veszélyes ember, azt a másik perben is figyelembe veszik. Nálunk ezek párhuzamosan folynak és nincsenek hatással egymásra.

A gyerekek azt tapasztalják, hogy nekik nincsenek jogaik. Akkor is menni kell láthatásra, ha fél a szülőjétől, vagy ha egyáltalán nem akar.

Ha a szülő úgy dönt, hogy nem engedi el gyerekét a bántalmazó félhez, kőkemény szankciókkal kell szembenéznie. Elvehetik tőle a gyereket, és a felügyeleti jogot a bántalmazó félnek ítélhetik.

A gyerek még 14 éves kora felett sem mondhat egyszerűen nemet. Eljárást kell indítani, szakértőket vonhatnak be, a gyereknek nyilatkoznia kell.

Tulajdonképpen a gyereknek kell hitelt érdemlően bizonyítani, hogy őt bántalmazzák. És mivel ezt nehéz bizonyítani, sokszor nem is hiszik el neki.

Spronz Júlia szerint érdemes nőjogi szervezeteket felkeresni, mert bár döntési helyzetben nincsenek, nagyon jól ismerik a rendszer hibáit és segíthetnek abban, hogy a segítségre szorulónak ne saját bőrükön kelljen ezeket kitapasztalniuk.

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Getty Images

#Reggeli#RTL Klub#aszódi gyerekgyilkosság#rtl#láthatás#patent egyesület#spronz júlia

Címlapról ajánljuk