Reggeli

Adószakértő: A katát nem szüntetik meg teljesen, de biztosan megemelik a terheit

rtl.hurtl.hu

2022. június 1. 8:59

A kata kedvezményes adózás bevezetése nagy siker volt, de januártól változhatnak a szabályok. Tóth Márk adószakértő úgy véli, a katát megszüntetni nem fogják, de biztosan megemelik majd a terheit.

A katás adózási formát 2013-ban vezették be, és hamar rendkívül népszerű lett: egymillió egyéni vállalkozóból ma már 450 ezren katáznak.

A rendszer lényege, hogy évi 12 millió forintig 50 ezer forint adót és járulékot kell befizetni havonta. Ez már biztosítási jogviszonyt is generál.

Tóth Márk adószakértő szerint expanzív gazdaságban elfér ez a kvázi adómentes vállalkozási forma, de ebben a felfordult gazdasági helyzetben adóemelésre van szükség.

A szakértő szerint a kata bevezetésével éppen az volt a cél, hogy olyan kisvállalkozóknak, mit a kozmetikus, fodrász, autószerelő, akik sok kis apró pénzt raknak össze, ne kelljen bürokráciával, magas adóterhekkel megküzdenie.

Tóth Márk azonban arra is emlékeztetett, hogy a katás rendszer hosszú távon nem tartható, ráadásul elkényelmesít, hiszen a gazdasági versenyt is redukálja

A kata éppen a rendkívül kedvező feltételei miatt burkolt munkaviszonyt is generált. 450 ezer katásból kb. 100 ezer erre használja ezt a vállalkozási formát. Szerinte a kormány ezt akarja megszüntetni.

Ugyanakkor úgy véli, a katát teljesen megszüntetni nem fogják. Tóth Márk szerint a megoldás az elfogadható mértékű, sávos adóteher lehetne, ami még elviselhető, de mégis működőképessé teszi a rendszert.

 

#Reggeli#RTL Klub#rtl#kata#adózás#változás#tóth márk

Címlapról ajánljuk