Reggeli

Túlterhelheti az áramhálózatot, ha az oroszok elzárják a gázt

rtl.hurtl.hu

2022. május 5. 10:16

Mióta kitört az ukrán-orosz háború napirenden van a kérdés: kell-e embargót hírdetni az orosz nyersenyagokkal szemben. Erről kérdezték a Reggeliben Szemán Róbert szakértőt.

Az Európai Unió minél inkább függetleníteni szeretné magát az Oroszországból érkező nyersanyagoktól, ezért arra kell készülni, hogy Magyarországnak is át kell gondolnia a földgáz és olajellátást – mondta Szemán Róbert a Reggeliben. Magyarország kiszolgáltatottságát növeli, hogy csővezetékeken érkeznek az energiahordozók. 

Ha egyik napról a másikra leállna az import, annak  beláthatatlan következményei lehetnének

– mondta a szakértő, aki szerint először várhatóan túlterhelnénk az elektromos hálózatot, hiszen az emberek árammal próbálnák helyettesíteni az elmaradó gázt. Ahhoz, hogy az elektromos energia le tudja váltani a gázt új erőművekre és tárolókapacitásokra lenne szükség. 

Éves szinten Magyarország 9 milliárd köbméter gázt fogyaszt, jelenleg körülbelül 1 milliárd köbmétert raktároznak hazai tárolókban. Hogy ez mennyi időre elegendő az erősen időjárás függő. Hiába van Magyarországnak saját gázlelőhelye, az mindösszesen a hazai szükséglet 20%-át képes fedezni.

Amennyiben a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg, és elzárnák a gázcsapokat, akkor elsőkörben az ipari fogyasztókat korlátoznák, és csak utána a lakosságot. Szemán Róbert szakértő azt javasolja, hogy aki teheti, telepítsen napelemet, vagy hőszivattyút otthonába, ezzel is tehermentesíti a hálózatot és függetleníti magát a külső tényezők alól.

#Reggeli#RTL Klub#papp gergő#rtl#gáz#peller mariann#olaj#oroszország#villamos áram#embargó#ukrajna#szemán róbert#szakértő

Címlapról ajánljuk