Reggeli

Magyarországon minden ötödik nőt bántalmaznak párkapcsolatában

rtl.hurtl.hu

2022. április 6. 7:44

Minden ötödik nő szenved el fizikai bántalmazást a párkapcsolatában Magyarországon az Európai Alapjogi Ügynökség adatai szerint. Az elmúlt években több sokkoló eset is történt, az egyik legsúlyosabb a Renner Erikát ért lúgos támadás, de ott van az Orosz Bernadett elleni súlyos testi sértés vagy a legutóbbi szörnyű eset, amikor egy kemecsei férfi megvakította volt barátnőjét. A sok és brutális támadás ellenére a bántalmazások nagyrésze rejtve marad. A Segítők Hálózatának kezdeményezése azoknak nyújt támogatást, akik erőszak vagy zaklatás áldozataivá váltak. A segítségnyújtásról Debreczy Eszter, a PATENT Egyesület jogász gyakornokától, Les Krisztina, a Hálózat koordinátorától és dr. Nógrádi Noá nőjogi szakértőtől kaptunk részletes információt.

A Hálózatot azért hozták létre, mert a zaklatás és erőszak elszenvedését követően sokszor nem egyértelmű, hogy milyen lépéseket hogyan lehet megtenni, és szeretnék, ha az érintetteknek több támpontjuk lenne az ezekkel kapcsolatos konkrét, praktikus, gyakorlati kérdésekben. A NANE és a PATENT a Segítők Hálózatával szeretné felruházni az érintetteket a szükséges tudással, csökkentve az elveszettség érzetét, és támogatva a tájékozott döntések meghozását.

Nem csak párkapcsolati vagy családon belüli erőszak, de szexuális erőszak, randierőszak, szexuális zaklatás, utcai zaklatás, fenyegető zaklatás, vagy akár bosszúpornó esetében is az érintettek rendelkezésére állnak, hogy tájékoztassák őket a különböző rendőrségi, jogi, szociális és a bűncselekmények áldozatai számára elérhető anyagi támogatási lehetőségekről. A Hálózattal az érintett nők és az őket segítő szakemberek, valamint barátok, családtagok, támogatók online igénylőlap a kitöltésével tudják felvenni a kapcsolatot.

#Reggeli#RTL Klub#papp gergő#rtl#bűnügy#nők elleni erőszak#nane#patent#járai máté

Címlapról ajánljuk