Reggeli

„A divat sohasem tesz jót a kutyáknak” – vita a mopsz- és buldogtenyésztés betiltásáról

rtl.hurtl.hu

2022. március 30. 9:41

Egy cikk nemrég anatómiai katasztrófának nevezte a mopsz és a buldog típusú kutyákat, és az állatorvosok is sürgetik a gazdákat, hogy ne vásároljanak ilyen típusú fajtákat. Juhász Csaba állatorvost kérdeztük.

 

Az állat- és ezen belül a kutyatenyésztés több ezer éves múltra tekint vissza. Először funkcióra szelektáltuk az állatokat – így alakultak ki az őrző-védő, kotorék, vadászkutya fajták –  később küllemre is. Ennek lett az eredménye sok életképtelen kutya. Mondta el a Reggeliben Juhász Csaba állatorvos.

A mopszoknak és buldogoknak annyira rövid az orruk, hogy alig kapnak levegőt, rengeteg légzőszervi problémával küzdenek.

Vannak állatvédő szervezetek, akik már felemelték a hangjukat, és azt szorgalmazzák, hogy tiltsák be ezeket a fajtákat, az állatorvos szerint viszont nem lehet ilyen drasztikus módszer a megoldás.

A jövő megoldása a genetikai vizsgálat lehet, ahol egyszerű vérvizsgálattal kiszűrhetjük a rendellenességeket, és azokat a fajtákat nem tenyésztik tovább.

Sokak szerint, „cuki”, ahogy ezek a kutyák horkolnak és röfögnek, az állatorvos azonban arra figyelmeztet, hogy vannak olyan egyedek, amelyeknél ez olyan komoly légzési nehézséget okoz, hogy csak műtéttel lehet megszüntetni.

Némelyik kutya olyan, mintha egy helikopter lenne bezárva a szobába.

Nem csak a kutyáknál fordul ez elő. Vannak bizonyos macskafajták, például a skót lógófülű macska, amelyek nagy része veleszületett szívhibával jön a világra, ami jelentősen megrövidíti az állat életét.

Juhász Csaba szerint:

a divat sohasem tesz jót a kutyáknak, tönkreteszi a genetikai állományukat, és az idegrendszerüket. 

Jó példa erre a labrador, ami teljesen stabil idegrendszerrel rendelkezett, de ma már a túltenyésztés miatt az Egyesült Államokban egyre több agresszív labrador is megjelent.

#Reggeli#RTL Klub#peller anna#rtl#bulldog#peller mariann#mopsz#kutya#anatómiai katazstrófa#dr. juhász csaba

Címlapról ajánljuk