Reggeli

Járai Máté: Ha nem számíthatsz a szüleidre, az ugyanolyan, mintha vernének

rtl.hurtl.hu

2022. március 24. 10:23

Ott ül egy dinoszaurusz a nappaliban, és mindenki úgy csinál, mintha nem látná. Pontosan ezt érzik az alkoholista szülők gyerekei. Magyarországon minden ötödik gyerek érintett ebben.

A Máltai Szeretetszolgálat kampányt indított, Járai Máté pedig az ügy mellé állat. Dinoszaurusz a nappaliban címmel az alkoholizmusról írt könyvet egy érintett hölgy, aki olyan felnőtteknek szeretne segítséget nyújtani, akinek szenvedélybeteg van a családjában.

A probléma ugyanis rengeteg ember érint, ma Magyarországon körülbelül 400 ezer gyerek van, aki szenvedélybeteg szülő gyereke.

Járai Máté többször beszélt arról nyíltan, hogy ő is alkoholista szülők gyerekeként nőtt fel.

Egy ideig az ember normálisnak tartja, hogy minden szülő ilyen. És amikor először átmész a szomszéd gyerekekhez, és látod, hogy a szüleivel még délután 6-kor is lehet beszélni, akkor rájössz arra, hogy valami nem stimmel  

– mondta a színész. 

Szégyen övezi ezt a témát, nem lehet róla beszélni, sokan a családban is tabuként kezelik, így a gyerekek már ebbe nőnek bele. A szakember szerint nem csak akkor beszélünk bántalmazásról, ha valakit vernek. A szenvedélybeteg szülő nem feltétlenül lesz agresszív. Az alkoholista anyák depressziósak lesznek, magukba fordulnak, és érzelmileg elérhetetlenek lesznek a gyerekeik számára.

Járai Máté azt mondta:

Az hogy nem számíthatsz a szüleidre az legalább olyan bántalmazás, mintha vernének.

Gyakran a szülők sem tudják magukról, hogy segítségre van szükségük, a gyerekek pedig még inkább eszköztelenek.

A Máltai Szeretetszolgálat Pszichoszociális Szolgálata iskolákba szervez beszélgetéseket és gyerekeknek szóló kiadványokkal, segítő honlapokkal igyekszik éreztetni az érintett gyerekekkel, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal.

 

#Reggeli#RTL Klub#papp gergő#rtl#járai máté#lakatos márk#magyar máltai szeretetszolgálat#gyerekek#alkoholizmus#alkoholista szülők

Címlapról ajánljuk