Portré

„Amikor el tudok velük menni egy iskolába, többet tanulok a magyar valóságról azon a napon, mint máskor egy hét alatt”

rtl.hurtl.hu

2022. április 7. 22:34

Feledy Botond külpolitikai szakértő az orosz-ukrán háború óta állandó szereplője a híradásoknak. A Portréban a jogász, politológus, újságíró, A Társadalmi Reflexió Intézet vezetője beszélget Barabás Évivel.

A Társadalmi Reflexió Intézet egy egyházi keretekben működő kutatóintézet.  A program, amire Botond a legbüszkébb, az a Szülőakadémia. A program lényege, hogy vidéki iskolában próbálják a szülőket a pedagógusokkal leültetni. Gyakran előfordul 200-300 fős iskolákban csak 5-8 szülő aktív. A céljuk, hogy a helyi közösséget megpróbálják a gyerekek jövőjén keresztül visszahozni a hétköznapi beszédtémák közé.

Nem kész forgatókönyvvel érkezünk, hanem meghallgatjuk a problémát, és közösen, együtt találnak ki egy akciótervet. Egyszerűen hangzik, de ezt megoldani egy kis közösségben, ami ezer más feszültségkeltő tényezőtől van körülvéve, nem egy triviális feladvány.

 - mondta Botond.

Amikor nagy ritkán el tud menni velük egy iskolába, egy nap alatt többet tanul a magyar valóságról, mint máskor egy hét alatt.

Azt vallja, hogy kötelező lenne minden fővárosinak is, hogy nézzenek meg mindent Budapesten kívül és beszélgessenek az emberekkel.

 

#Portré#barabás éva#feledy botond#iskolák#nevelés#rtl

Címlapról ajánljuk