Kultúra

Meghalt Doge, a mémkorszak legnagyobb sztárja, az internet Mona Lisája

Mohos MátéMohos Máté

2024. május 24. 10:29

Sokan még az általános iskolában, a 9gag felfedezése közben találkoztak először Doge-dzsal, azaz Kabosuval, a titokzatos tekintetű, vicces sárga kutyával. A 2005-ös születésű shiba inu talán minden más mémnél nagyobb karriert futott be az interneten 2013-as debütálása óta: népszerűsége máig töretlen, időközben pedig még pénznemet is elneveztek róla amellett, hogy az év mémjévé választották. Azonban életének 18. évében, hosszú betegeskedés után elhunyt a kutya, amivel minden kezdődött.

Ha valamikor illene egy perc néma csöndet tartani az interneten, amikor senki nem posztol, senki nem kommentel, és senki nem lájkol, akkor ez lenne az a pillanat. Meghalt ugyanis Kabosu, aki életét 2005-ben menhelyen élő kiskutyaként kezdte, majd egy japán óvónő házikedvence lett, hogy aztán a 2010-es években bedörrenő mémkultúra ikonikus alakjává váljon. Az évek során számtalan kérészéletű, vagy pár év után kikopó képformátummal, makróval vagy viccel találkozhattak a közösségi média használói,

Kabosu, azaz Doge népszerűsége azonban 2013 óta töretlen volt. Kétségtelen, hogy a vicces sárga kutya képe ezentúl is sokáig velünk fog maradni attól függetlenül, hogy az eredeti Kutyaet már csak gyászolni tudjuk.

Kabosu halálát gazdája, Szato Acuko jelentette be a kutya hivatalos Instagram-csatornáján, amit több mint négyszázezren követnek. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy az idős eb akut májgyulladásban és krónikus limfoid leukémiában szenved, ám gazdája töretlenül reménykedett a felépülésében.

Május 24-én azt írta: „Mindenkinek, aki szerette Kabosut! Május 24-én Kabosu átkelt a szivárványhídon. Köszönök minden támogatást, amit az évek során adtatok.” Hozzátette: „békésen, fájdalom nélkül távozott, mintha csak elaludt volna, miközben érzi, ahogy kezeim melegen simogatják”. Biztos abban, hogy Kabosu volt a „legboldogabb kutya a világon, ami engem a legboldogabb gazdivá tesz”.


Azok a titokzatos szemek

A kabosu egy japán citrusfajta: Doge azért kapta eredetileg ezt a nevet, mert örökbefogadója 2008-ban úgy gondolta, hogy az állat kerek pofija hasonlít ehhez a gyümölcshöz. A blöki először 2010-ben jelent meg az interneten, miután Szato fotózást szervezett az állatnak. 

A képeket azonban hamarosan megtalálták az internetezők, akiket teljesen elvarázsolt az állat Mona Lisa-mosolya és titokzatos szemei, amelyekkel a kamerába nézett a mára legendássá vált képen. Az első doge-mémhez tartozó reddites poszt máig elérhető, a hozzá tartozó képet viszont azóta törölték.

A kezdeti Doge-mémek formátuma egyszerű volt: a kutyát különböző helyzetekbe photoshopolták be, és hibás angollal imitáltak meglepődést a kutyakép környezetében. Az alábbi képen például egy világűrbe transzportált Kutyae látható, aki efféléket mond: „Nagyon űr”, „Micsoda gyors”, „Fantasztikum”.

Meghalt Doge, a mémkorszak legnagyobb sztárja, az internet Mona Lisa-ja
Fotó: Know Your Meme

Az ekkor még „shibe”-ként is ismert mémet 2013-ban az év mémjévé választotta a Know Your Meme. Már ekkor is látszott: Doge többre hivatott, mint hogy egy legyen az ekkor már több száz létező mémformátum közül. Először akkor került be a techvilág híreibe a kutya, amikor ez év augusztusában a 4chan nevű fórum szélsőjobboldali felhasználói elkezdték az állat képével spammelni a Reddit egyik alfórumát, ahol főként liberálisok gyűltek. 

Ám doge már ekkor is olyan népszerű volt minden politikai oldalnál, hogy a redditezők nem is annyira bánták a kutyás képek seregét.

Meghalt Doge, a mémkorszak legnagyobb sztárja, az internet Mona Lisa-ja
Fotó: Know Your Meme

A posztmodern kutya reneszánsza

Már Darwin óta tudjuk, hogy a túléléshez szükséges az evolúció és az alkalmazkodás: ahogy a gének, úgy a mémek világában is ez a szabály. A kezdeti, mai szemmel naivnak, öregesnek tűnő Doge-mémeket szépen lassan elkezdte kifordítani az internet népe: 2017-től kezdve beszélhetünk az „ironikus Doge” felemelkedéséről.

Ennek azért is meg kellett történnie, mert eddigre az eredeti mémet számtalan hirdető, mainstream forrás vagy más néven „normie” is elkezdte használni. Így a feketeöves shitposzterek körében először 2014-től csökkent a népszerűsége, majd ezek a körök elkezdtek módszereket keresni arra, hogyan tudják „visszahódítani” maguknak az agyonhasznált mémet.

Az új generációs Doge-mémeken szürreális, szándékosan abszurd szövegekkel vagy környezetekben ábrázolják a kutyát. Ekkortól lett népszerű az is, hogy különböző szoftveres eszközökkel megváltoztatták Kutyae arckifejezését, testméretét, vagy teljesen szürreális, az eredetire alig emlékeztető verziókat hoztak létre.

Meghalt Doge, a mémkorszak legnagyobb sztárja, az internet Mona Lisa-ja
Fotó: Know Your Meme
Meghalt Doge, a mémkorszak legnagyobb sztárja, az internet Mona Lisa-ja
Fotó: Know Your Meme
Meghalt Doge, a mémkorszak legnagyobb sztárja, az internet Mona Lisa-ja
Fotó: Reddit

A változást 2018-ban a Daily Dot nevű publikáció részben a népszerű YouTube-sztárnak, a mémet is szívesen szerepeltető PewDiePie-nak tudta be, de a Reddit és a Tumblr szorgos mémelői is szerepet játszottak abban, hogy ekkoriban ilyen mennyiségben zúdultak ennyire elborult mémek az internetre. Már nem az volt a cél, hogy a kutya cuki legyen, hanem az, hogy összezavarjon, sokkoljon, vagy ha az ember követte az evolúciót, akkor ismét a világ legviccesebb dolga legyen.

Ebben az évben alakult a Redditen a Dogelore nevű fórum is, ahol számtalan más photoshopolt állati karakter is feltűnt Doge mellett – ez ma is a kutyához szorosabban-lazábban kapcsolódó mémek egyik legnagyobb forrása. A több mint háromszázezer felhasználóval rendelkező fórum már külön felhasználói kézikönyvet tartalmaz a képek, sorozatok készítéséhez, és a viccek, valamint a karakterek között is segít eligazodni.

Itt látható e cikk szerzőjének legnépszerűbb mémje a Dogelore korai időszakából:

 

2017 más miatt is mozgalmas év volt Doge számára. Április 1-jén – viccből – a halálhírét keltette egy híroldal, a posztot pedig rengetegen megosztották vagy átvették. Szato Acuko ekkor külön posztot szentelt az álhírnek, amely láthatóan rosszul esett neki.

Megjelenik a kutyapénz, Doge háborúba megy

A mém elterjedésével párhuzamosan vált egyre ismertebbé a Dogecoin nevű kriptópénz, amit a kutya alapján készített az IBM és az Adobe egy-egy programozója 2013-ban, hogy a Bitcoin és a többi komolyabban vett kriptópénz paródiája legyen. Ez további nem várt fejleményeket hozott a népszerű mém online életében.

2013 decemberében már egy online bankrablás keretein belül tulajdonítottak el több millió, ekkor még csak a dollár töredékét érő érmét. 2018-ra a Dogecoin pedig már komolyan vehető gazdasági entitás lett: az összes ilyen pénz összértéke ekkor haladta meg a kétmilliárd dollárt.

A pénz népszerűsége többek között Elon Musknak is köszönhető, aki számos alkalommal biztatta követőit arra, hogy fektessenek kriptóba, 2021-ben pedig azt is bejelentette, hogy a SpaceX teljes egészében Dogecoinból fog finanszírozni egy utazást a Holdra. Tavaly júliusban már 0,07 dollár volt egy Dogecoin ára, és 8,9 milliárdos piaci kapitalizációval a tizedik legjelentősebb kriptópénznek számított.

 

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, Doge még az orosz-ukrán háborúban is szerepet kapott. Egy ukránpárti trollhadsereg (a NAFO) ugyanis a sárga kutya egyik utódmémjét, a Fellát választotta jelképének, hogy az orosz hackerek és dezinformáció ellen küzdjön

Korábban arról írtunk: Mint oly sok dolog az interneten, a NAFO is doge mémből született. Még 2022 májusában készült az első pár alkotás, amelyeken háborús fotókra szerkesztették rá a vicces sárga kutya egyik alternatív verzióját. Az ezeket készítő @Kama_Kamilia nevű Twitter-felhasználó aztán egyre több egyedi fellát csinált azoknak, akik pénzt adományoztak a harcoló ukrán csapatoknak, különösen a grúz önkéntesekből összeálló légiónak.

Hamarosan a Twitter mellett már a TikTokot is elárasztották az Ukrajnát támogató sárga kutyák, a főleg Discordon kommunikáló csoport pedig adománygyűjtésbe is kezdett. Szeptember elejéig több mint 225 ezer dollárnyi pénzt szereztek az ukránoknak. Ezután Ukrajna védelmi minisztere maga is egy sárga kutyát állított be profilképnek a Twitteren, de így tett a korábbi észt elnök, Adam Kinzinzeg amerikai kongresszusi képviselő és Patrick J. Donahoe tábornok is.

Meghalt Doge, a mémkorszak legnagyobb sztárja, az internet Mona Lisa-ja
Fotó: Twitter

Csak a kutya halt meg, a legenda nem

Kabosu halála valószínűleg mélyebben érinti a kutya japán rajongóit, mint a nemzetközi mémközösséget. Ebben az országban ugyanis elsősorban saját magáért szerették a kutyát, akivel népszerű blogot is készített gazdája. Szato korábban már beszélt is arról, hogy nem igazán érti a mém vonzerejét:

Őszintén szólva néhány kép furcsa számomra, de akkor is vicces! Nagyon lenyűgözött a készítők kreativitása és ízlése. Körülöttem senki sem tud a Doge mémről. Lehet, hogy nem nagyon értek a mémekhez, mert olyan analóg életet élek

nyilatkozta korábban.

Most mindenki máshogy gyászolja Kabosut: blogjának követői együttérző üzenetekkel és könnyekkel, a világ shitposzterei pedig úgy, ahogy minden másra is reagálnak: mémekkel. Egy biztos azonban: nem ma látjuk utoljára a vicces sárga kutya titokzatos mosolyát.

#Kultúra#doge#mém#dogecoin#kutya#halál#gyász#japán#internet#ma

Címlapról ajánljuk