Külföld

Íme a trollhadsereg, amely a saját fegyverükkel alázza meg a Kreml álhírterjesztőit

Mohos MátéMohos Máté

2022. szeptember 20. 10:06

A NAFO nem a NATO hivatalos mémgyára, holott a nevével erre utal. Annyi közös a két szervezetben, hogy mindketten vissza akarják szorítani az orosz trollokat. De az interneten, alulról szerveződő trollhadtest rájött, hogyan lehet Putyin online hadseregét a saját fegyverével legyőzni.

Mára már Dunát lehetne rekeszteni az olyan kezdeményezésekkel, amelyek az internet valamely bugyrában indultak viccként, de végül a való életben is óriási (káros vagy hasznos) hatásuk lett. Az orosz-ukrán háború kezdete után is elindult a szervezkedés a neten: Putyin agressziójára és az orosz állam által előszeretettel bevetett trollhadseregre adott válaszként jött létre a NAFO, azaz a North-Atlantic Fella Organization (Észak-Atlanti Fellák, vagyis Haverok Szervezete).

A hacker- és shitposzter-kollektíva pedig olyan sikeres lett, hogy még az ukrán védelmi minisztérium figyelmét is felhívta magára.

Íme a trollhadsereg, akik a saját fegyverükkel alázzák meg a Kremlin álhírterjesztőit
Fotó: Twitter

Unalom, mémelés, aztán köszönet a védelmi minisztertől

Mint oly sok dolog az interneten, a NAFO is a széles körben elterjedt doge mémből született. Még 2022 májusában született az első pár alkotás, amelyeken háborús fotókra szerkesztették rá a vicces sárga kutya egyik alternatív verzióját. Az ezeket készítő @Kama_Kamilia nevű Twitter-felhasználó aztán egyre több egyedi fellát csinált azoknak, akik pénzt adományoztak a harcoló ukrán csapatoknak, különösen a grúz önkéntesekből összeálló légiónak.

„Unatkoztam, úgyhogy elkezdtem Fellákat csinálni, majd rászerkesztettem őket random, Ukrajnából származó képekre” – mondta korábban a Vice-nak a felhasználó.

Hamarosan már a Twitter mellett a TikTokot is elárasztották az Ukrajnát támogató sárga kutyák, a főleg Discordon kommunikáló csoport pedig adománygyűjtésbe is kezdett. Szeptember elejéig több mint 225 ezer dollárnyi pénzt szereztek az ukránoknak.


Nagy nyilvánosságot akkor kapott a csoport, amikor tagjai júniusban heves kommentháborúba keveredtek Mihail Ivanovics Uljanov orosz diplomatával. Uljanov a Twitteren osztotta meg azt a konteót, hogy az ukránok 2014 óta lövik a saját civil lakosságukat a Donbaszban, mire egy, a csoporthoz tartozó fiók azzal vádolta meg, hogy korábban ő is kifogásokat keresett civilek bombázására. Uljanov úgy döntött, hogy beleáll a vitába, aminek következtében ezrével kapta az őt kifigurázó válaszokat a Felláktól.

Válaszából – „Te mondtad ezt az értelmetlenséget. Nem én.” – a saját jogán is mém lett, és már külön pólóra írva is meg lehet vásárolni azt. A vásárlás összege innen szintén az ukránoknak megy. Uljanov el is tűnt a Twitterről egy hétre, amiről azt mondta, csupán „előre megtervezett szünetet” tartott.


Augusztus végén mi is beszámoltunk egy másik nagyobb akciójukról. Jelenleg több ukrán weboldal is létezik, ahol bizonyos támogatásért cserébe a hadsereg katonái személyes üzeneteket vagy rajzokat tesznek lövedékeikre és fegyvereikre. A fellák egy ilyen oldalon keresztül még nagyobb szívességet kaptak tőlük: egy ukrán tankot teljesen kipingáltak a csoport mémjeivel, és elnevezték Super Bonker 9000-nek a kérésükre.

Ekkoriban történt meg az is, hogy az ukrán védelmi minisztérium hivatalosan is elismerte a shitposzterek munkáját. 

A kormányszervezet Twitter-oldalán mondott köszönetet a szervezetnek az alábbi szavakkal: „általában a nemzetközi partnereinknek fejezzük ki hálánkat a biztonsági segítségnyújtásért. De ma szeretnénk köszönetet mondani egy különleges entitásnak, az Észak-Atlanti Fellák Szervezetének. Köszönjük, hogy ilyen keményen harcoltok a trollok és Kreml propagandája ellen. Tisztelgünk nektek, fellák!”

Íme a trollhadsereg, akik a saját fegyverükkel alázzák meg a Kremlin álhírterjesztőit
A Super Bonker 9000. Fotó: SignMyRocket.com

Nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy „hivatalos” aktorok is elismerték a csoport tevékenységét. Hamarosan Ukrajna védelmi minisztere maga is egy sárga kutyát állított be profilképnek a Twitteren, de így tett a korábbi észt elnök, Adam Kinzinzeg amerikai kongresszusi képviselő és Patrick J. Donahoe tábornok is.

A Kreml se lenyelni, se kiköpni nem tudja őket

A Discord-szerver egyik adminisztrátora, a fellák akcióinak egyik fő szervezője korábban viszont arról beszélt, hogy nincsenek különösebben nagyszabású terveik az akciókkal – egész egyszerűen viccesnek tartják a dolgot. „Erről van szó, simán vicces. Vicces kis képek… organikusan lett népszerű, és a jó cél érdekében csináljuk. Sokan szeretnének segíteni az ukránoknak megvédeni magukat.”

Ez nem jelenti azt, hogy ne született volna róluk már számtalan elemzés, még akadémiai szinten is. Több médiakutató is párhuzamba állította a NAFO működését azzal, hogy korábban jellemzően inkább a „rosszfiúkról”, azaz az oroszokról, a trumpista trollokról és az Iszlám Államról lehetett hallani, hogy milyen ügyesen elsajátították a közösségi média használatát.

Egy japán lap adta viszont az egyik legpontosabb elemzést arról, hogy miben áll a NAFO-jelenség lényege: „Az értéktelenségnek jelentése van. Vegyünk példának egy oroszok által finanszírozott fiókot, ami olyan információkat terjeszt az interneten, mint hogy »Ukrajnát egy neonáci rezsim vezeti«, vagy »az ukrán kormány népirtást követ el« – azért, hogy zavarodottságot és dühöt váltson ki. A NAFO erre odadob egy hülye Shiba Inuról készült posztot, és elrontja ezt. Rájuk borítja az asztalt, és megzavarja az információ terjedését. Nincs szükség arra, hogy olyan információt fogadjunk be, amit szándékosan az összezavarásunkra terjesztenek.”

A Washington Post szerint pedig egy másik fontos szerepet is betöltenek a fellák: mégpedig azt, hogy folyamatosan fenntartják a Nyugat figyelmét, és nem engedik, hogy az itt élők teljesen megfeledkezzenek az Ukrajnában dúló háborúról.

A Kreml eddig se kiköpni, se lenyelni nem tudta a NAFO-t, úgyhogy az oroszbarátok egyik kedvenc módszeréhez nyúltak: azt kezdték állítani bizonyíték nélkül, hogy emögött (mint általában minden mögött) az amerikai kormány, valamint a titkosszolgálatok állnak. A Russia Today a „nyugati proxyháború” részének nevezte a NAFO-t, amit szorosabb kézzel irányít a kormány, mint ők a „saját Kreml-botokat a közösségi médiában”.

Valamint egy tanulmányra hivatkozva tévesen azt állították, hogy a háborúról szóló online eszmecserék 90 százalékát botok végzik. A tanulmány ausztrál szerzője maga közölte velük, hogy egyáltalán nem ez derül ki a dokumentumból, hanem az, hogy a háborúról szóló posztok 90 százalékában az ukránokat támogatják. A Szputnyik hírügynökség, ami még a háború létezését sem ismeri el, a NAFO-t nevezte „agresszívnak” és „zaklatónak”.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#nafo#nato#mém#internet#troll#ukrajna#adomány#ma

Címlapról ajánljuk