Külföld

„Mindenki menekül Oroszországból” – hatalmas autósorok a határokon

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 24. 7:01

Van, ahol több mint egy napos a várakozás, miután Vlagyimir Putyin bejelentette a mozgósítást. 

Hatalmas autósorok alakultak az orosz határokon, ahogy egymás után menekülnek a részleges sorozás elől a katonakorú orosz férfiak, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a tartalékosok mozgósítását. A Guardian beszámolója szerint egyes helyeken több mint 24 órán keresztül állnak a határon, hogy kijussanak az országból.

Az egyébként csendes kazah és mongol határátkelők is nagy forgalmat bonyolítanak, míg a népszerű grúziai határon több kilométeres kocsisor alakult ki, amit többen kerékpárral és rollerrel igyekeznek kikerülni. Egy férfi a lapnak elmondta, hogy csütörtök délután óta várakozik az autójában, és hozzátette:

Mindenki amiatt aggódik, hogy le fogják zárni a határt, mire a közelébe érünk.

Egy kazahsztáni határátkelőn sorban álló ember elmondta, hogy az autójuk „tíz órája egy helyben áll” – derült ki egy kazah híroldalon közzétett videóból, amit a CNN idézett. A Tengri News által közzétett videóban hallani:

Autók végeláthatatlan sora. Mindenki menekül. Mindenki menekül Oroszországból.

Az Isztanbuli repülőtéren egy Roman nevű férfi a CNN-nek elmondta, hogy Putyin bejelentése után pár perccel már meg is vette repülőjegyét a török fővárosba, ahonnan Portugáliába tervez utazni. A férfi közölte, hogy erősen ellenzi a háborút, csakúgy, mindenki az ismerősei közül.

Kazahsztán csütörtökön bejelentette, hogy különleges irányítás alá kerülnek a határátkelők, miután „megnőtt a beutazó külföldiek száma” – írta a CNN. A hírtelevíziónak két menekülő orosz is elmondta, hogy a katonakorú férfiakat külön is kikérdezik az orosz határőrök, aziránt érdeklődve, hogy van-e katonai kiképzésük.

Drámai búcsú

Drámai felvételeken búcsúznak családjuktól a besorozott hadköteles férfiak Oroszország városaiban. Bár a Vlagyimir Putyin által elrendelt részleges mozgósítás elvileg csak a katonai tapasztalattal rendelkező tartalékosokat érinti, háborúellenes tüntetők és diákok is kaptak behívóparancsot. A legtöbb embert az ázsiai területek nem orosz nemzetiségű lakói közül viszik el, egyes körzetekben a hadra fogható férfiak 25 százalékát mozgósították.

Nyitókép: YouTube/Guardian

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#sorozás#mozgósítás#menekülés#határ

Címlapról ajánljuk