Külföld

Videókon, ahogy hullanak a Szu vadászgépek – többet kilőtt az ukrán légvédelem

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 25. 9:59

Jó napja volt szombaton az ukrán légvédelemnek: a honvédelmi minisztérium közlése szerint négy orosz harci gépet lőttek le egyetlen nap alatt.

Súlyos veszteségei voltak szombaton az orosz légierőnek Ukrajna területei fölött, állítja az ukrán védelmi minisztérium. A hivatalos közlés szerint az ukrán hadsereg sikeresen kiiktatott egy Szu-25 csatarepülőgépet, két Szu-30-as vadászgépet és egy Szu-34-es vadászbombázót. Ez utóbbiak az orosz légierő korszerűbb, meglehetősen drága típusai közé tartoznak.


Az alacsonyan repülő, harkivi ukrán állásokat támadó orosz harci gépeket vállról indítható rakétákkal lőtték ki. Az ukrán katonai műveletekről beszámoló közösségi médiás oldalakon több videó is felbukkant a gépek lelövéséről. Az alábbin az látható, hogy egy Szu-30SM egy jobb forduló után találatot kap, majd pár másodperccel később irányíthatatlanul a földbe csapódik, tűzgolyóvá válva:


Az alábbi videón egy másik eltalált Szuhoj látható, amint lángoló hajtóművel próbál menekülni az ukrán légtérből:


A fenti gép lezuhanásáról nincs felvétel, de később jelentek meg ukrán drónvideók, amik olyan még füstölgő roncsokat mutatnak, amelyek nagy valószínűséggel a gép maradványai lehetnek:

#Külföld#orosz-ukrán háború#lelőtt gép#oroszország#orosz légierő#légvédelem#szu-25#szu-30#szu-34

Címlapról ajánljuk