Kultúra

85 előadást töröl az Opera a sztrájkok után, itt a lista

rtl.hurtl.hu

2024. május 21. 17:25

Az Operaház azt közölte, a korábbi sztrájk, az érdekképviseleti tárgyalások nyomán kötött megállapodás és kollektív szerződés miatt változtatásokra kényszerül programjában és működésében.

Törli a 2024/2025-ös Angol100 szezon Eiffel Műhelyházba tervezett 6 kamarabemutatóját és 45 előadását, valamint az Eiffel Bánffy termébe tervezett, a Lázár Ervin Program részét képező diáksorozatok egészét, összesen 40 előadását a Magyar Állami Operaház – tudatták a weboldalukon.

A tájékoztatás szerint a következő változásokra a korábbi sztrájkok és az azokat követő megállapodás miatt kerül sor:

  • az Operaház 2024. nyári sorozataiba 24 újabb előadást tűz ki;
  • az Operaház 2024/25-ös Angol100 szezonjába a meghirdetett sorozatok 18 újabb előadását illeszti be;
  • az Erkel Színház 2024/25-ös meghirdetett programjába 4 repertoárprodukció újabb 12 előadását tűzi ki.

A közleményben megjegyezték, az Opera 2024/25-ös, és idén nyárra újonnan meghirdetett előadásainak, valamint épülettúráinak jegyárát több sávban, jelentős mértékben megemelte (ennek bevezetése már korábban, május 2-ávalmegtörtént). Azt írják, az Opera „mindezek mellett a csoportos létszámleépítés határát el nem érő mértékben

kénytelen dolgozói létszámát csökkenteni 2024 nyarán, és énekesi-karmesteri-alkotói-tervezői megbízásokat kisebb számban, kisebb volumenben tud kiadni ezután.

Hozzátették, a „pénzügyi egyensúly” a működési kiadások erőteljes lefaragását is megköveteli, a színház vezetése a szükséges takarékossági intézkedéseket megtette (külső raktárak felszámolása, beruházások és beszerzések leállítása, marketingköltés minimalizálása, új munkarend bevezetése stb.). Megjegyezték, az Opera a változásokban érintett nézőit május 31-ig közvetlenül is megkeresi.

Április végén írtuk meg, hogy aláírta a kollektív szerződést Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és az 1332 dolgozót képviselő szakszervezetek elnökei. Ezzel a két érdekképviselet visszavonta februári közös sztrájkfelhívását, amelynek nyomán március 19-től 5 napon át beszüntette a munkát az opera több dolgozója is. A sztrájkot március 24-én függesztették fel egy átmeneti megállapodással. Az új kollektív szerződés mellett megállapodtak az Operaház dolgozóinak béremeléséről is:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

 

#Kultúra#opera#operaház#sztrájk#változás

Címlapról ajánljuk