Kultúra

Meghalt Szüts Miklós festőművész

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 12:38

A Hazám-díjas művész 78 éves volt.

78 éves korában elhunyt Szüts Miklós festőművész. Hogy pontosan mi okozta a művész halálát, az nem derül ki a bejegyzésből, de azt írják, hogy Szüts már egy ideje beteg volt – írta a Revizor kritikai portál a Facebookon.

Az a furcsa, kicsit melankolikus világ, amiben élek, amiben a képeim élnek, nem nagyon változott az elmúlt harminc évben. Az utazás, főleg az én generációmnak, a szabadság szinonimája. Az utazás boldogsága ennél sokkal bonyolultabb, például a látvány, a fotózás öröme is beletartozik. Az utazás számomra biztos boldogságforrás, de ma már fogy az erőm és a kíváncsiságom

– idéz egy Szüts Miklóssal készült interjút a Revizor.


A hvg.hu cikke megemlíti, hogy Szüts Hazám-díjas művész és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja volt.  A Magyar Narancs nekrológjában azt írják, hogy Szüts Miklós 1945. július 29-én született Budapesten. Anyai ágon dédapja Degré Alajos író, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik vezetője volt, és Lechner Lajos építésznek is dédunokája volt.

A középiskolát a Szentendrei Ferences Gimnáziumban végezte. 1971-ben diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, ezt követően a festés mellett önálló tervező grafikusként dolgozott. 1972-ben volt az első kiállítása. A nyolcvanas években a József Attila Gimnáziumban rajzot és művészettörténetet tanított, 1997–98 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktatott. 1991-ben az AD Grafikai Stúdió létrehozója, kreatív igazgatója, társtulajdonosa lett.

2001–2002 között Párizsban három hónapot töltött ösztöndíjjal, később is rendszeresen visszajárt oda dolgozni. Művei – sok jelentős magángyűjtemény mellett – számos közgyűjteményben is megtalálhatók. Felesége, Vojnich Erzsébet ugyancsak jelentős alakja a magyar kortárs képzőművészetnek. Közös kiállításuk is volt tavaly szeptemberben az Artus Stúdióban.

Szüts munkái az utóbbi 30 évben szerepeltek minden nagyobb országos tárlaton, bel- és külföldön 52 önálló kiállítása volt, többek között Bergenben, Stockholmban, Párizsban, Rómában, Bukarestben, Varsóban, Bécsben.

Szüts Miklós volt az, akivel az utolsók között forgathatott a XXI. Század stábja 2022 decemberében a Kádár-kori lemezborítókról készült riporthoz. A festőművész páratlan humorát is felvillantotta az anyagban, amit az RTL+-on lehet megtekinteni.

Nyitókép: Szüts Miklós festőművész átveszi a Szabad Sajtó Díjat Kránitz Lászlótól, a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumi elnökétől és Molnár Gyulától, az MSZP elnökétől a budapesti Flamenco szállóban 2017. március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján. MTI Fotó: Marjai János

#Kultúra#gyász#meghalt#szüts miklós#festőművész#képzőművészet#kortárs képzőművész

Címlapról ajánljuk