Kultúra

Plágiummal vádolják az Oscar-díj egyik esélyesét

rtl.hurtl.hu

2024. március 10. 5:27

Loptak vagy nem loptak, ez itt a kérdés.

Simon Stephenson, a Luca és a Paddington 2 brit forgatókönyvírója plágiummal vádolja a több kategóriában - köztük a legjobb forgatókönyvében - is Oscar-díjra jelölt Téli szünet készítőit, írja a Variety.

Stephenson azt állítja, hogy a saját, Frisco című forgatókönyve feltűnő hasonlóságokat mutat a Téli szünet szkriptjével, amelyért David Hamingsont Oscar-díjra jelölték.

A Frisco egy középkorú, sokat látott gyerekorvos és a 15 éves páciense története, míg a Téli szünet, melyben Paul Giamatti játssza a főszerepet, egy sokat látott, mogorva tanár és a tanítványa kényszerből közösen töltött téli szünetének a sztorija. 

A Téli szünetet öt kategóriában (legjobb film, férfi főszereplő, női mellékszereplő, eredeti forgatókönyv, vágás) is jelölték Oscarra.

Stephenson azt állítja, a Téli szünet rendezője, Alexander Payne bizonyíthatóan ismerte a Frisco forgatókönyvét mielőtt felkérte Haminsgont, hogy írja meg a Téli szünetet.

 Nyitókép: Da'Vine Joy Randolph és Paul Giamatti, a Téli szünet sztárjai Fotó: Eric Charbonneau/Getty Images for Focus Features

#Kultúra#téli szünet#holdovers#paul giamatti#alexander payne#plágium#vád#hollywood#oscar

Címlapról ajánljuk