Kultúra

Alföldi: Nem gondolom, hogy Ákos vagy Szarvas Józsi ilyen országot akarnak

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 10:23

Alföldi Róbert a jelenlegi kormánnyal együttműködő kollégáiról úgy gondolja, gyakran nincs is más választásuk, hogy kenyeret tudjanak venni.

Olyan az ország erkölcsi állapota, hogy vannak másodrendű állampolgáraink, az állami gondozottak például ilyenek – mondta Alföldi Róbert színész-rendező a Telexnek a Novák Katalin-féle kegyelmi ügyről és annak hátteréről, a bicskei gyermekbántalmazásról. A színész-rendező szerint a társadalom és a hatalom sem tekinti az áaldozatokat egyenlő állampolgárnak.

Alföldi azt is elmondta, „nagyon fontos lenne, hogy az egyházak is megszólaljanak (ezt azóta Fabiny Tamás, az evangélikusok részéről az állami rádióban megtette). Vagy megszólaljon Ákos, Rátóti Zoli vagy Szarvas Józsi.” Arra a kérdésre, hogy mit kellene mondaniuk, Alföldi azt mondta, hogy már önmagában a megszólalás nagyon fontos tett lenne, másrészt „azt kellene mondaniuk, hogy ezt így nem lehet. És ez nem függ össze azzal, hogy ki milyen filozófiában vagy politikai rendszerben hisz.”

Azt is elmondta, „olyan sok minden derült most ki, hogy ez a rendszer hogyan működik, hogy ez nem függhet össze azzal, hogy ki bal- és jobboldali. Hanem azzal függ össze, hogy tökmindegy, hogy hívják a miniszterelnököt, és tökmindegy, hogy hívják a pártot, mi nem akarunk ilyen országot. Én nem gondolom, hogy Ákos vagy a Józsi ilyen országot akarnak.”

Arra is kitért, hogy a jobboldali sajtó másfél-két nap alatt 180 fokot fordult. Úgy véli, ez azt jelenti, hogy „egy ember mondja meg, hogy mi van, és sok-sok ezer nagyon értelmes felnőtt, mint beszart óvodás, üldögél a sarokban, hogy most vajon mit és hogyan kell lépnem. És kitalálja a központ, hogyan kell lépni”.

Természetesen a színház, illetve azok támogatása és a politika viszonya is szóba került. Alföldi szerint úgy nem lehet színházat csinálni, hogy ha a minisztériumtól kapja a támogatást, akkor halkabb lesz, de már olyat is hallott, – több helyről, de pletykaként – ki akarják szervezni az egész területet egy bizottság/osztály alá, ahova – mint az átkosban – be kell adni a műsortervet.

Mindez azért is probléma a színész szerint, mert állami pénz nélkül nem lehet hosszú távon színházat csinálni. Nem hisz abban sem, hogy nyugati szintre kellene felhúzni a jegyárakat, mivel a fizetések sincsenek azon a szinten.

Úgy gondolja, az állami pénz nemcsak azt jelenti, hogy a minisztériumnak minden évben támogatást kell adnia, hanem pályázati lehetőségek is vannak.

„Nálunk már nem nagyon lehet pályázni semmire, illetve teljesen felesleges pályázni, mert pontosan lehet tudni azt, hogy aki azt mondja, amit a kormány akar, az kap pénzt, aki egy kicsit is nem azt mondja, az nem fog pénzt kapni. Erre szoktam mondani, hogy megszűnt a három T. Két T van.”

Alföldi azokról a kollégáiról is beszélt, akik elvállalnak bizonyos helyeken bizonyos munkákat és így működnek együtt a rendszerrel. Azt mondta, „véleményed meglehet arról, aki ezt megteszi, beszélgetni is lehet róla, de nincs joga erkölcsileg megítélni, és ez a kettő nagyon más terület.”

„Nagyon sok kollégának nincs más lehetősége, és ez egy nagyon fontos dolog. Nem a luxusra kell neki, hanem rendesen a kenyérre. És ha ilyen helyzetben van egy kollégád, akkor én milyen jogon és erkölcsi alapon kérem majd számon azt, hogy ő ebbe a helyzetbe belemegy?”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Kultúra#alföldi róbert#novák katalin#színház#kollaboráns#állami gondozott

Címlapról ajánljuk